Na hlavný obsah

Zoznam nepriateľských krajín Ruska sa rozrastá, zaradili naň ďalšiu európsku krajinu

V zozname sú kvôli údajným krokom zameraným voči ruským diplomatom.

Zoznam nepriateľských krajín Ruska sa rozrastá, zaradili naň ďalšiu európsku krajinu
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko vo štvrtok zaradilo Nórsko na zoznam tzv. „nepriateľských krajín“ za údajné kroky zamerané voči ruským diplomatom v zahraničí, informuje agentúra AP.

Nórska diplomatická misia v Rusku bude môcť po tomto označení zamestnávať najviac 27 miestnych pracovníkov.

Nórske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že ho ruská strana o tomto rozhodnutí ešte oficiálne neinformovala. Moskva však nemá podľa neho dôvod tvrdiť, že by sa Nórsko voči Rusku správalo nepriateľsky.

Nórsko v minulosti vyhostilo diplomatov

„Súčasná situácia je dôsledkom vojny Ruska proti Ukrajine. Rusko sa môže samo rozhodnúť ukončiť túto vojnu,“ povedala šéfka nórskej diplomacie Anniken Huitfeldtová. Dodala, že Rusko aj Nórsko, ktoré majú spoločnú hranicu v oblasti Arktídy, by mali mať záujem na „fungujúcich (vzájomných) diplomatických vzťahoch… aj v náročných časoch“.

Nórsko v apríli vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých obvinilo z vykonávania špionážnej činnosti pod diplomatickým krytím. Rusko vtedy recipročne vyhostilo desať nórskych diplomatov.

Na zozname nepriateľských krajín je od vlaňajšieho júla aj Slovensko spolu s Gréckom, Chorvátskom, Dánskom či Slovinskom. V súčasnosti sa na tomto ruskom zozname celkovo nachádza zhruba 50 štátov vrátane Česka a Spojených štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet