Na hlavný obsah

Búrka Lee zasiahla pobrežie Kanady, v USA si už vyžiadala jednu obeť

Živel by mal postupne slabnúť.

Búrka Lee zasiahla pobrežie Kanady, v USA si už vyžiadala jednu obeť
Ľudia na snímke pozorujú vlny spôsobené búrkou Lee.

Búrka Lee udrela na pevninu v kanadskej provincii Nové Škótsko. V priľahlom americkom štáte Maine si nepriaznivé počasie vyžiadalo jedného mŕtveho, informovala v nedeľu (17. 9.) agentúra AP.

Búrka priniesla na východné pobrežie Kanady a do veľkej časti amerického Nového Anglicka prívalové dažde, ktoré spolu s mohutným príbojom spôsobili lokálne záplavy. Vietor s rýchlosťou až 110 kilometrov za hodinu vyvracal stromy. Poskytovatelia energií hlásia výpadky elektriny u desiatok tisíc zákazníkov.

V Maine zahynul jeden človek, na ktorého vozidlo spadla vetva stromu. Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) uviedlo, že stred posttropickej cyklóny dosiahol pobrežie asi 215 kilometrov západne od Halifaxu, hlavného mesta Nového Škótska.

Búrka Lee sa nad Atlantickým oceánom pohybovala niekoľko posledných týždňov. Podľa meteorológov by mala slabnúť pri svojom ďalšom postupe na sever do kanadskej provincie Nový Brunšvik a Zálivu svätého Vavrinca.

NHC v sobotu (16. 9.) vydalo varovanie pred búrkou pre stovky kilometrov amerického a kanadského pobrežia od Massachusetts až po Nové Škótsko, teda asi pre deväť miliónov ľudí. Podľa neho by v Novom Škótsku a Novom Brunšviku mohli nastať podmienky podobné ako pri hurikáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet