Na hlavný obsah

Počet mŕtvych po záplavách v Líbyi naďalej rastie, zvýšil sa na viac ako 11-tisíc obetí

Ďalších vyše 10-tisíc osôb je stále nezvestných.

Počet mŕtvych po záplavách v Líbyi naďalej rastie, zvýšil sa na viac ako 11-tisíc obetí
Po obetiach záplav v Líbyi naďalej pátrajú. Foto: TASR/AP

Počet obetí ničivých záplav v meste Darna na východe Líbye sa zvýšil na 11 300, ďalších 10 100 ľudí je stále nezvestných. V nedeľňajšej (17. 9.) správe o situácii to uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Potvrdil tak údaje Červeného polmesiaca. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Na iných miestach východnej Líbye evidujú dosiaľ 170 mŕtvych. Záchranné a pátracie operácie pokračujú a očakáva sa, že bilancia obetí porastie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu oznámila, že zatiaľ oficiálne identifikovali 3 958 obetí. Maltská civilná ochrana uviedla, že záchranný tím z Malty našiel v piatok na pláži v Derne niekoľko sto tiel.

Do oblasti v nedeľu dorazilo 29 ton liekov a zdravotných potrieb pre takmer 250-tisíc ľudí, uviedla WHO. Líbyjské úrady informovali, že vzhľadom na rastúce obavy o bezpečnosť vody začali odoberať vzorky a od nedele budú očkovať záchranárov, zdravotníkov a deti.

Rozsiahle povodne v prístavnom meste Darna spôsobila búrka Daniel, ktorá sa východnou časťou Líbye prehnala minulú nedeľu. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve neďaleké priehrady.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo štvrtok (14. 9.) upozornila, že väčšine úmrtí spôsobených ničivými záplavami v Líbyi sa dalo zabrániť, ak by tamojšie systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet