Na hlavný obsah

Eurokomisár Dombrovskis hodnotí postoj Číny k ruskej vojenskej agresii na Ukrajine ako ťažko pochopiteľný

Narušený export potravín a nárast cien ovplyvnil aj Čínu.

Eurokomisár Dombrovskis hodnotí postoj Číny k ruskej vojenskej agresii na Ukrajine ako ťažko pochopiteľný
Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis Foto: TASR/Michal Svítok

Podpredseda eurokomisie Valdis Dombrovskis v pondelok (25. 9.) vyhlásil, že je ťažké pochopiť postoj Číny k ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine, keďže princíp územnej celistvosti je jedným z kľúčových pilierov čínskej diplomacie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

„Územná celistvosť bola pre Čínu vždy základnou zásadou medzinárodnej diplomacie a ruská vojna (na Ukrajine) túto zásadu zjavne porušuje,“ povedal Dombrovskis na pôde pekinskej Univerzity Čching-chua počas návštevy Číny.

Podľa neho je preto ťažké pochopiť stanovisko Číny k pokračujúcej ruskej invázii na Ukrajine. Ako pripomína DPA, Čína v spojitosti s vojnou na Ukrajine oficiálne zaujíma neutrálny postoj, avšak fakticky podporuje Rusko.

Dombrovskis vo svojom vystúpení poukázal aj na skutočnosť, že vojna na Ukrajine narušila export potravín a prispela k nárastu cien energii, čo má podľa neho vplyv aj na Čínu. Vzhľadom na to, že potravinová bezpečnosť je jednou z hlavných priorít Pekingu, podpredseda eurokomisie nerozumie tomu, „ako môže byť sabotáž vývozu obilia z Ukrajiny zo strany Ruska v záujme Číny.“

Eurokomisár pricestoval na štvordňovú návštevu Číny v piatok (22. 9.). Očakáva sa, že s čínskymi predstaviteľmi bude rokovať aj o vyšetrovaní EÚ týkajúcom sa podpory Pekingu pre výrobcov elektrických automobilov, ktoré nedávno avizovala Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet