Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne na dvojročnom minime. Slovensko je stále lídrom s najvyššou hodnotou

Najnižšiu infláciu v eurozóne má Holandsko.

Inflácia v eurozóne na dvojročnom minime. Slovensko je stále lídrom s najvyššou hodnotou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Miera inflácie v eurozóne v septembri klesla na 4,3 percenta z augustových 5,2 percenta, uviedol v piatok (29. 9.) v rýchlom odhade európsky štatistický úrad Eurostat. Inflácia je tak najnižšia za posledné dva roky. Pred rokom bola na desiatich percentách, čo bol vtedajší rekord. Najvyššiu infláciu má teraz v eurozóne Slovensko.

Najviac k rastu cien tento rok v septembri prispela kategória potraviny, alkohol a tabak. Nižšie ceny energií naopak prispeli k zmierneniu inflácie. Analytici podľa agentúry Reuters očakávali, že inflácia klesne zhruba na 4,5 percenta.

Spomedzi 20 krajín eurozóny má najvyššiu septembrovú infláciu Slovensko, a to 8,9 percenta. Znížila sa však z augustovej hodnoty 9,6 percenta a z júlovej 10,3 percenta. Naopak, najnižšiu infláciu v eurozóne mali v septembri Holandsko (-0,3 percenta) a Belgicko (0,7 percenta). Trojicu krajín s najnižšou infláciou uzatvára Grécko s hodnotou 2,4 percenta.

Takzvaná jadrová inflácia, očistená o kolísavé ceny energií a potravín, sa podľa očakávaní znížila na 4,5 percenta z augustových 5,3 percenta.

Miera inflácie naďalej zostáva výrazne nad dvojpercentným cieľom, ktorý pre cenovú stabilitu stanovila Európska centrálna banka (ECB). Tá očakáva, že na túto hodnotu sa inflácia dostane ku koncu roka 2025, čo však majú niektorí zástupcovia centrálnej banky za príliš neskoro. Vyššie ceny ropy ale v poslednom čase vrhajú tieň na snahu ECB dostať infláciu k dvom percentám, uviedla AP.

V rýchlom odhade nie sú údaje za tie členské krajiny Európskej únie, ktoré nie sú zároveň v eurozóne. Úplné údaje, teda aj za Českú republiku, Eurostat zverejní v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet