Na hlavný obsah

Kyjev a Washington sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní. Je to nová úroveň jednoty, uviedol Zelenskyj

Na Ukrajine pôsobí viac ako 2000 amerických obranných spoločností.

Kyjev a Washington sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní. Je to nová úroveň jednoty, uviedol Zelenskyj
Archívna snímka - Joe Biden (vľavo) a Volodymyr Zelenskyj (vpravo). Foto: TASR/AP

Ukrajina a Spojené štáty sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní. Povedal to prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videoodkaze po návšteve Spojených štátov, ktorá podľa neho priniesla niekoľko dôležitých výsledkov. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Máme dlhodobú dohodu, že budeme spolupracovať, aby sme zabezpečili výrobu potrebných zbraní spolu so Spojenými štátmi. Toto je nová úroveň našej jednoty,“ uviedol Zelenskyj.

Spoločná výroba v obrannom sektore so Spojenými štátmi je podľa jeho slov historickou záležitosťou. „Nová priemyselná základňa, nové pracovné miesta pre oba naše národy. Budeme vyrábať najmä systémy protivzdušnej obrany,“ pokračoval.

Plánujú vytvorenie nového systému

Ako tiež uviedol, Ukrajina sa pripravuje na vytvorenie „nového obranného ekosystému“ so Spojenými štátmi na výrobu zbraní s cieľom „ďalšieho spoločného posilnenia slobody a ochrany života“.

Ukrajinský minister pre strategický priemysel Oleksandr Kamyšyn podľa Zelenského podpísal dohody o spolupráci s tromi kľúčovými asociáciami. Na Ukrajine pôsobí viac ako 2000 amerických obranných spoločností.

Spojené štáty a Ukrajina podpísali aj memorandum o energetickej spolupráci. Washington tiež oznámil nový balík pomoci Ukrajine.

Zástupcovia oboch krajín diskutovali aj o obnove Ukrajiny po vojne a posilnení jej inštitúcií s cieľom očistiť ju od „akýchkoľvek nepriateľských a skorumpovaných vplyvov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet