Na hlavný obsah

Exkluzívny prieskum pre RTVS: Väčšina Slovákov chce, aby prezidentka poverila zostavením vlády víťaza volieb

Prekážalo by im, keby sa Zuzana Čaputová rozhodla inak.

Exkluzívny prieskum pre RTVS: Väčšina Slovákov chce, aby prezidentka poverila zostavením vlády víťaza volieb
Väčšine voličov by prekážalo, keby prezidentka nepoverila zostavením vlády víťaza parlamentných volieb. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Väčšina Slovákov si myslí, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová mala poveriť vytvorením novej vlády víťaza parlamentných volieb. Túto možnosť by volili aj v prípade, keby ju víťazná strana nemala šancu zostaviť. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Poverenie víťaza volieb zostavením vlády preferuje podľa prieskumu 66,6 percenta respondentov. Aby vládu zostavovala strana s druhým najväčším počtom hlasov, si želá 19,7 percenta opýtaných. Na túto otázku neodpovedalo 13,3 percenta ľudí.

Ak by sa však Zuzana Čaputová rozhodla nenasledovať ústavnú tradíciu a vymenovala by zostavením vlády inú než víťaznú stranu, mnohým voličom by to prekážalo. Možnosť "veľmi prekážalo" označilo 28,4 percenta opýtaných. Skôr by to prekážalo takmer štvrtine (24,2 percenta) respondentov.

Niektorým skupinám slovenských občanov by však takéto rozhodnutie prezidentky neprekážalo. Prieskum MEDIAN SK ukázal, že by to vôbec neprekážalo 13,4 percentám voličov. Skôr by to neprekážalo vyše pätine opýtaných (21,4 percenta).

Voči niektorým víťazom majú výhrady

Agentúra MEDIAN SK sa pýtala aj na to, ktoré strany by podľa opýtaných nemali zostavovať vládu aj keby sa stali víťazom volieb. Prieskum ukázal, že ľudia s takýmto názorom nechcú, aby prezidentka poverila víťaza volieb vytvorením novej vlády, ak by išlo o človeka zo Smeru-SD (18,3 percenta), OĽANO a priatelia (17,5 percenta) či Progresívneho Slovenska (PS) (15,8 percenta).

"Naopak najmenej často deklarujú obyvatelia Slovenskej republiky výhrady voči menovaniu predstaviteľov strán Modrí, Most – Híd, SNS, Maďarské Fórum, Demokrati, HLAS – SD alebo KDH," uvádza prieskum MEDIAN SK.

Proti tomu, aby hlava štátu poverila zostavením vlády predstaviteľa Smeru sú predovšetkým mladí ľudia vo veku od 18 do 29 rokov (26,5 percenta). Predstaviteľ trojkoalície OĽANO, Kresťanskej únie a Za ľudí by nemal vytvárať vládu najmä podľa päťdesiatnikov (21,9 percenta) a občanov starších ako 70 rokov (21,5 percenta). Človeka z PS by prezidentka týmto úkonom nemala poveriť hlavne podľa voličov vo veku 60 až 69 rokov (19,4 percenta).

Prieskum exkluzívne pre RTVS zostavila agentúra MEDIAN od 21. do 24. 8. 2023 na vzorke 1005 respondentov.

Na zostavenie vlády dostane víťaz niekoľko dní

Prezidentka dá víťazovi volieb istý čas na to, aby vládu zostavil. "Bude to horizont dní, prípadne týždňa - to sú detaily, ktoré budem preberať po prvých rokovaniach s víťazom volieb tak, aby to naplnilo hlavný účel - vytvorenie novej vlády, ktorá vzíde z volieb," vyjadrila sa hlava štátu.

Skúsenosti z minulosti ukazujú, že na zostavenie voľby je takýto časový horizont dostačujúci. Víťaz minulých parlamentných volieb Igor Matovič (OĽANO a priatelia) dostal poverenie zostaviť vládu štyri dni po voľbách. Nasledovalo niekoľko dní, po ktorých uplynutí musel prezidentke deklarovať, že má väčšinu v parlamente.

Exprezident Andrej Kiska poveril Roberta Fica (Smer-SD) zostavením vlády rovnako po štyroch dňoch od volieb a dal mu na jej vytvorenie deväť dní.

Poverenie zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá voľby nevyhrala na Slovensku nie je novinkou. Príkladom je Mikuláš Dzurinda (Modrí, Most-Híd), ktorý voľby nikdy nevyhral a predsa sa stal premiérom dvakrát. Rovnako nezostavoval vládu ani víťaz volieb v roku 2002 Vladimír Mečiar. V roku 2010 zostavila vládu Iveta Radičová ako predsedníčka strany SDKÚ-DS, aj keď voľby vyhral Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko