Na hlavný obsah

Volebný model MEDIAN SK: Progresívne Slovensko sa dotiahlo na Smer, Republika predbehla Hlas

Zostavenie vlády len pravicových strán by bez OĽANO nebolo možné.

Volebný model MEDIAN SK: Progresívne Slovensko sa dotiahlo na Smer, Republika predbehla Hlas
Zľava Michal Šimečka, Robert Fico, Milan Uhrík a Peter Pellegrini. Foto: TASR/koláž RTVS

Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, s rovnakým ziskom 17,8 percenta by ich vyhrali strany Smer-SD a Progresívne Slovensko. Tretie by skončilo hnutie Republika s podporou 10,2 percenta, ktoré predbehlo Hlas-SD (9,4 percenta). Do Národnej rady SR by sa dostala aj koalícia OĽANO, Za ľudí a Kresťanská únia, vyplýva to z najnovšieho volebného modelu agentúry MEDIAN SK.

Oproti volebnému modelu z minulého týždňa si Smer pohoršil o takmer 2,5 percentuálneho bodu. Naopak, polepšila si Republika, ktorá prvýkrát preskočila stranu Petra Pellegriniho.

Jemný nárast podpory zaznamenala agentúra MEDIAN SK aj pri strane Progresívne Slovensko. „Aj naďalej sa teda potvrdzuje trend mierneho nárastu podpory Progresívneho Slovenska a naopak pokles podpory Hlasu,“ vysvetlila agentúra.

Do parlamentu by sa okrem týchto strán dostala aj Sme rodina (8,2 percenta), KDH (7,3 percenta), SaS (6,7 percenta) aj SNS (5,5 percenta).

Tesne by zvýšenú potrebnú hranicu siedmich percent preliezla aj jediná kandidujúca koalícia OĽANO a priatelia-Za ľudí-Kresťanská únia (7,1 percenta). Oproti výsledkom minulotýždňového volebného prieskumu podpora koalície vzrástla o necelý percentuálny bod.

Pred bránami parlamentu by sa ocitli Demokrati (3,6 percenta) a ĽSNS (2,3 percenta).

Rozloženie kresiel v parlamente

Výsledky aktuálneho volebného modelu ukázali, že vládu by po voľbách dokázali zostaviť strany Progresívne Slovensko, Hlas-SD, Sme rodina, KDH a SaS. Naopak, strany v zložení Smer-SD, Republika, Hlas-SD a SNS by nezískali väčšinu potrebnú na vládnutie.

"Zostavenie vlády pozostávajúcej len z pravicových strán by bez strany OĽANO a priatelia nebolo možné," uviedla agentúra MEDIAN SK.

Smer a Progresívne Slovensko by mali po 30 kresiel v parlamente, Republika 17 a Hlas 16. Hnutie Sme rodina by získalo 13 mandátov, KDH dvanásť, rovnako tak aj koalícia OĽANO a priatelia-Za ľudí-KÚ. SaS by mala v parlamente jedenásť poslancov a SNS deväť.

Rozloženie kresiel v parlamente.
Rozloženie kresiel v parlamente.Foto: MEDIAN SK

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko