Na hlavný obsah

Medzi psami na juhu Slovenska sa šíri smrtiaci parazit. Prenášajú ho komáre

Laicky je známy ako pľúcny červ.

Medzi psami na juhu Slovenska sa šíri smrtiaci parazit. Prenášajú ho komáre
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medzi psami v okolí Nových Zámkov a Komárna sa šíri nebezpečný parazit. Laicky je známy ako pľúcny červ, ktorý prenášajú komáre. Môže mať fatálne následky. Veterinári vyzývajú majiteľov, aby si svojich psov dali po lete vyšetriť.

Srdcového alebo pľúcneho červa prenáša asi 60 druhov komárov. Stačí jediné uštipnutie a do psieho tela putujú malé larvy.

Nebezpečnému parazitovi sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

“Larvy kolujú v krvi až kým sa nedostanú do cieľového tkaniva, čo sú najčastejšie srdce a pľúca, tam môžu dorastať do dĺžky až 30 cm,“ spresnila primárka Ústavu klinickej mikrobiológie FNsP Nové Zámky Melinda Tóthová.

Červy rastú aj deväť mesiacov. Upchávajú cievy a spôsobujú zlyhanie srdca.

“K markantnému nárastu prípadov pľúcnej diofilariózy u psov dochádza po roku 2017. Je to spôsobené klimatickou zmenou, šírením nových druhov komárov,“ vysvetlila Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu SAV.

Takéto komáre lietajú najmä pri maďarských hraniciach, kde je najteplejšie. Prípadov pľúcneho červa je preto najviac okolo Nových Zámkov, Komárna, Štúrova a na Východoslovenskej nížine. Že sa pes nakazil, si nemusí majiteľ ani všimnúť. Veterinári preto odporúčajú po letnej sezóne preventívne vyšetrenie.

“Veľakrát to prebieha bezpríznakovo, ale zvykneme sa stretávať napríklad s tým, že psík kašle, má krvácanie z nosa a prejavuje známky ochorenia srdca,“ ozrejmila veterinárna lekárka Diana Kečkéšová.

Pomôže včasná diagnostika

Zastaviť šírenie parazitov môže včasná diagnostika. Veterinári psov na požiadanie majiteľa otestujú a červov dokážu odhaliť už v zárodku. Takto môžu začať s včasnou liečbou, ktorá je základom.

“Už z odobratej krvi môžeme vidieť pohyblivé larvy. Larvičiek sa dá zbaviť veľmi ľahko. Už keď sú tam aj tie dospelé jedince, úmrtnosť je vysoká,“ dodala veterinárna lekárka.

V Novozámockom okrese evidujú za posledné štyri roky štyri prípady, kedy sa nakazil aj človek. Priamo od psa to však nie je možné. Vždy tomu musí predchádzať bodnutie komára.

“Majitelia určite nemusia mať stres, pretože s hocijakým kontaktom, hladkaním, aj keď psík olíže, tak to neprenesie,“ uviedla veterinárna lekárka.

U človeka nie je taká vysoká úmrtnosť ani ťažký priebeh ako u psov či mačiek, ktoré sa tiež môžu infikovať. Jedinou, avšak nie stopercentne účinnou prevenciou, sú repelenty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny