Na hlavný obsah

Na skládke pri Prievidzi sa stále nachádza nebezpečný vojenský materiál. Areál strážia policajti

Majiteľ skládky na proces čaká za mrežami. Cíti sa byť nevinný.

Na skládke pri Prievidzi sa stále nachádza nebezpečný vojenský materiál. Areál strážia policajti
Skládka nebezpečného odpadu v Nedožeroch-Brezanoch. Foto: RTVS

Enviropolícia skončila vyšetrovanie na nebezpečnej skládke v Nedožeroch-Brezanoch. Trvalo dlhšie, ako sa plánovalo. Práce komplikoval dážď, hrozil únik toxických látok do vody. Areál zatiaľ stále stráži polícia. Majiteľ skládky čaká na proces za mrežami.

Na skládke v Nedožeroch-Brezanoch po odstránení rádioaktívneho odpadu a výbušnín stále zostáva nebezpečný vojenský materiál. „Aktuálne sa rieši otázka, kam sa umiestnia vojenské materiály. Ide o palivo do rakiet. Keď sa určí miesto, bezpečným spôsobom sa materiál vyvezie,“ priblížil riaditeľ odboru environmentálnej kriminality Prezídia PZ Mário Kern.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Šéf enviropolície hovorí o doposiaľ najväčšom prípade v súvislosti s nebezpečným odpadom. „Na mieste sa nachádza viac ako štyritisíc nádob, v ktorých sa nachádzajú kvapalné odpady rôzneho pôvodu, rôzneho druhu. Približne 80 percent odpadu je nebezpečných. Je ich tam viac ako 23-tisíc ton,“ dodal.

„Zdokumentovaný odpad už nie je potrebný pre ďalšie dokazovanie v trestnom konaní. Teda sa môže zabezpečiť jeho zneškodnenie. Okresný úrad Prievidza a jeho odbor starostlivosti o životné prostredie bezodkladne začne konanie o určenie zodpovednej osoby,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Majiteľ skládky čaká za mrežami

Zodpovednou osobou by mal byť majiteľ skládky. Ten na proces čaká za mrežami a cíti sa nevinný. Odborníci odhadujú náklady na odstránenie nebezpečného materiálu v desiatkach miliónov eur.

„Bavíme sa o havarijnom stave. Odstránenie musí prebiehať okamžite. Náklady na odstránenie tohto skladu musí znášať štát a až následne si vymáhať spojené s odstránením tohto skladu,“ vysvetlil odborník na odpady Ján Chovanec.

Odborník na odpady sa pri tomto tvrdení opiera o skúsenosti z Česka, kde podobný prípad po odbornej diskusii zafinancoval práve štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny