Na hlavný obsah

Nebezpečný odpad na skládke na hornej Nitre: Objavili tam rádioaktívny materiál a výbušniny

Obyvatelia obce na riziko upozorňovali už viackrát.

Nebezpečný odpad na skládke na hornej Nitre: Objavili tam rádioaktívny materiál a výbušniny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rádioaktívny odpad a výbušniny v pondelok (18. 9.) objavila enviropolícia na skládke v obci Nedožery-Brezany, neďaleko Prievidze. Obyvatelia obce na možné riziko s uskladnením nebezpečného odpadu upozorňovali v minulosti už viackrát.

Rozsiahla akcia enviropolície, vojakov, špecialistov z chemických laboratórií a hasičov sa rozbehla v areáli, kde roky majiteľ zhromažďoval nebezpečný odpad.

„Pri prvotnej prehliadke sa našli veľmi nebezpečné materiály. Sú tu aj látky, ktoré majú výbušné vlastnosti a sú tu látky, ktoré sú vysoko toxické pre ľudské zdravie, životné prostredie a našli tu aj rádioaktívne materiály,“ oznámil riaditeľ enviropolície Mário Kern.

Rádioaktívny materiál nemá také žiarenie, aby ohrozil obyvateľov obce. Prioritou bude odstrániť výbušniny.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Väčším problém by bolo, keby došlo k výbuchu alebo k vznieteniu, Vtedy by sa mohol taký materiál rozptýliť do prostredia a to by už bolo ohrozenie pre obyvateľstvo,“ uviedol Kern.

„Ja tu žijem nie moc dlho, ale obavy obyvateľov sú dlhoročné, minimálne 5 – 6 rokov,“ hovorí obyvateľ obce Marek Měrka.

Problém nahlásili aj na Zelenú linku ministerstva životného prostredia v roku 2021. Okresný úrad urobil obhliadku. Podľa ich vyjadrenia bolo všetko v poriadku.

„Únik látok, ktoré by mohli ohroziť povrchové alebo podzemné vody nebol zistený,“ uvádza ministerstvo vnútra.

Majiteľ mal na zhromažďovanie a likvidáciu nebezpečného odpadu všetky povolenia. Odpad mal likvidovať na špeciálnej linke a povolenia dostal aj napriek tomu, že v areáli už roky nefunguje elektrina.

Vyšetrovanie prípadu trvalo dva roky. Polícia už majiteľa zadržala. V prípade dokázania viny mu hrozí 15 rokov. Problém bude celú skládku odstrániť. Náklady enviropolícia odhaduje na desiatky milionov eur.

V súčasnosti enviropolícia vyšetruje aj ďalšie dva takéto veľké prípady. Bližšie informácie o nich zatiaľ nepodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny