Na hlavný obsah

Národný ústav detských chorôb obnoví aplikáciu na pomoc rodičom. Odbremeniť má aj lekárov na pohotovostiach a urgentoch

V minulosti ju využívalo 5 000 rodičov.

Národný ústav detských chorôb obnoví aplikáciu na pomoc rodičom. Odbremeniť má aj lekárov na pohotovostiach a urgentoch
Aplikácia, ktorá bude slúžiť rodičom v lepšej orientácii pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Národný ústav detských chorôb obnoví mobilnú aplikáciu, ktorá má pomôcť rodičom pri vyhodnocovaní zdravotného stavu dieťaťa. Prácu uľahčí lekárom na urgentných príjmoch či pediatrom, ktorí by v konečnom dôsledku mohli byť odbremenení od neakútnych prípadov.

Je prvým z krokov ministerstva zdravotníctva na pomoc pediatrii, ktorú majú vo svojich rukách a nepotrebujú zmenu zákona, a teda súhlas poslancov.

Aplikáciu už v minulosti využívalo 5 000 rodičov. Opäť im pomôže napríklad rozhodnúť sa, či so svojím dieťaťom majú ísť vo večerných hodinách na pohotovosť. „Slúži najmä na to, aby sa rodičia dokázali v situáciách, kedy majú určitú zdravotnú núdzu ich detí, relatívne rýchlo a kompetentne zorientovať, aká forma pomoci je potrebná,“ vysvetlil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Často sa stáva, že rodič na urgentnom príjme s dieťaťom čaká aj niekoľko hodín. Pri správnej pomoci by ho pritom vedel ošetriť aj doma a uľahčiť tak prácu preťaženým lekárom.

Vysvetlime teda ako bude aplikácia fungovať. Dostupná bude pre všetkých rodičov od prvého októbra. Vyhodnocuje odpovede o zdravotnom stave dieťaťa, napríklad o zvýšenej teplote či bolesti.

„Urobím aj teraz príklad posudzovania zdravotného stavu, ktorý by mohol byť kritický. Napríklad, je dieťa pri vedomí? Áno. Dýcha? Dajme nie a aplikácia odporúča volať záchrannú zdravotnú službu a poskytuje aj asistenciu,“ konkrétny príklad uviedol primár oddelenia urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb Marcel Brenner.

Deti nevyliečia, ale lekárom pomôžu

Aplikácie a telefonické linky dieťa nevyliečia, ale lekárom pomôžu, tvrdí prezidentka Spoločnosti pre primárnu pediatriu Elena Prokopová. „Stále vieme ošetriť len určitý počet pacientov za deň. Rodičia si takto vedia stav dieťaťa overiť. Tým pádom nezaťažia toho pediatra počas dňa. Nám to teda nepriamo tiež pomôže,“ vysvetlila.

Lekári upozorňujú aj na už fungujúci portál pediatridetom.sk, kde radia, ako zvládnuť choroby a ich príčiny a kedy vyhľadať lekára či pohotovostnú službu. Minister zdravotníctva dodal, že zapojiť by sa mohli aj ďalšie nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál