Na hlavný obsah

Percento futbalových zápasov dlhších ako 100 minút sa v európskych ligách zvyšuje

Rozhodcovia dodržiavajú nariadenie presnejšie sledovať stratený čas.

Percento futbalových zápasov dlhších ako 100 minút sa v európskych ligách zvyšuje
Na archívnej snímke čiarový rozhodca počas duelu medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava. Foto: SITA

Percento zápasov, ktoré trvali viac ako 100 minút, v 20 najlepších európskych ligách sa viac ako zdvojnásobilo. Úvodné kolá prebiehajúcej sezóny v porovnaní s minulou trvali dlhšie. Na svedomí to má skutočnosť, že rozhodcovia po celom svete dodržiavajú nariadenie presnejšie sledovať stratený čas v dôsledku prestávok. Tie sú spôsobené napríklad oslavami gólov, či striedaniami.

Správa od Európskej futbalovej únie (UEFA) uvádza, že podiel zápasov trvácich 100 a viac minút medziročne vzrástol o vyše 43 percent v porovnaní s 20 percentami v celej minulej sezóne.

Šéf futbalových operácií Zvonimir Boban nedávno uviedol, že takéto predlžovanie škodí zdraviu hráčov. Generálny riaditeľ Asociácie profesionálnych futbalistov Maheta Molango dokonca v auguste varoval, že futbal sa „rúti do katastrofy“. Svoje tvrdenie odôvodnil tým, že sa neustále rozširuje aj počet zápasov.

UEFA uviedla, že až 139 zápasov v prvých dvoch kolách trvalo 100 a viac minút v porovnaní s 83 za toto obdobie v minulej sezóne. Priemerná dĺžka zápasu v úvode novej sezóny v top 20 ligách Európy je podľa UEFA 100,2 minút, vlani to bolo 97,7 minúty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport