Na hlavný obsah

Miesto ideológií v školstve, popieranie holokaustu či zavádzanie bankového odvodu. Aj o tom bola piata predvolebná diskusia RTVS

Jej hosťami boli zástupcovia strán KDH, Sme rodina, SNS, SaS a Republika.

Miesto ideológií v školstve, popieranie holokaustu či zavádzanie bankového odvodu. Aj o tom bola piata predvolebná diskusia RTVS
Predvolebná diskusia RTVS. Foto: RTVS

Miesto ideológií v školstve, popieranie holokaustu či zavádzanie bankového odvodu. Aj o tom hovorili účastníci piatej predvolebnej diskusie RTVS. Hosťami boli Jozef Hajko (KDH), Peter Pčolinský (Sme rodina), Andrej Danko (SNS), Branislav Gröhling (SaS) a Milan Mazurek (Republika).

Jozef Hajko z KDH v diskusii vysvetľoval aj výroky predsedu KDH Milana Majerského, ktorý označil členov LGBTI+ komunity za pliagu. „Pán Majerský sa vyjadril k ideológii, neútočil na konkrétnych ľudí,“ uviedol Hajko. „Každý človek v tejto republike má svoje práva,“ zdôraznil.

Peter Pčolinský vyhlásil, že Sme rodina chce byť v budúcej vláde konštruktívny partner, ktorý bude presadzovať volebný program. „Hrozí návrat politikov, ktorí rozhádali túto spoločnosť, toto my naozaj nechceme,“ zdôraznil.

Milan Mazurek z hnutia Republika uviedol, že predčasné voľby sú o tom, či Slovensko konečne postavíme na nohy, alebo ho necháme naďalej v chaose.

Mazurek reagoval aj na obvinenia z toho, že v minulosti popieral existenciu holokaustu. „Nikdy som holokaust nepopieral. Popieranie holokaustu je trestný čin, ak by som sa toho dopustil, tak by som bol trestne stíhaný,“ bránil sa.

Súčasťou predvolebného boja sa stala aj údajná komunikácia Richarda Sulíka s Jaroslavom Haščákom, ktorú zverejnil Igor Matovič. „Nechce sa mi ani vyjadrovať k hlúpostiam, ktoré zverejnil pán predseda OĽANO, ktoré si vytlačil na A4 na svojej tlačiarni. Máme s ním trojročnú skúsenosť, že stále klame a zavádza,“ reagoval Branislav Gröhling (SaS).

Obsah komunikácie je podľa neho konzistentný s tým, že SaS stále poukazovala na vtedajšie zlé hospodárenie VšZP.

Konsolidácia verejných financií

Diskutujúci sa dotkli aj potreby konsolidovať verejné financie. „Ak by sme zruinovali verejné financie, tak by to malo dosah na ľudí,“ uviedol Hajko. KDH chce podľa neho zvýšiť príjmy lepším výberom daní. Do štátneho rozpočtu by sa vraj takto mohlo dostať viac ako miliardu eur.

Andrej Danko z SNS skonštatoval, že politici musia ľudí upokojiť. „Slováci sú pracovití a skromný národ a vedia sa o seba postarať. Odmietam sa pozerať na to, že tu budeme donekonečna drieť na západné spoločnosti, kde si z nás Brusel robí otrokov,“ uviedol.

„Nesmieme dovoliť, aby banky zdvíhali hypotekárne úroky a pritom mali stámiliónové zisky. Poďme zdaňovať tých, ktorí peniaze majú, a to sú banky a monopoly,“ povedal predseda národniarov.

O zavedení bankového odvodu hovoril aj Milan Mazurek. „Banky zarábajú na chudobe slovenského národa,“ vyhlásil.

Ideológia a školstvo

Zvyčajnou témou predvolebných kampaní je aj školstvo. Predseda SNS je za jeho centralizáciu. „Aby štát pevnou rukou diktoval učebnice a knihy,“ povedal Danko.

Pčolinský vyhlásil, že do škôl nepatrí žiadna ideológia „Bohužiaľ, aj ja mám v rodine skúsenosť, že gymnazista dostal ako povinnú literatúru knihu, z ktorej musel urobiť esej. Kniha bola o spolužití homosexuálov, tieto veci by mali ísť bokom,“ priblížil.

„Čokoľvek sa bude v tejto oblasti učiť, tak by to malo byť so súhlasom rodičov,“ reagoval Hajko.

Danko zdôraznil potrebu toho, aby si deti vážili pedagógov. Ak sa do spoločnosti nevráti úcta a cnosť a rešpekt a uznanie, tak Slovensko dopadne zle. Na otázku, či k tomu nepatrí aj úcta k inakosti reagoval s tým, že LGBTI+ komunite na Slovensku nikto neubližuje. „Sexuálne právo nie je základné ľudské právo,“ vyhlásil Danko.

Danko priblížil aj svoju predstavu o budúcom zahraničnom smerovaní Slovenska. „Chceme dobré vzťahy aj na východ aj na západ. Chcem dobré vzťahy aj s Ukrajinou aj s Ruskom,“ uviedol. Predseda SNS hovoril aj o potrebe reformy Bruselu, či o tom, že Ukrajine by malo Slovensko pomáhať len humanitárne a nie vojensky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko