Na hlavný obsah

Pôjde P. Pellegrini s R. Ficom alebo M. Šimečkom? Povolebnú spoluprácu môže naznačiť rozhodujúca televízna debata

Trojica sa stretne v predvolebnej diskusii RTVS.

Pôjde P. Pellegrini s R. Ficom alebo M. Šimečkom? Povolebnú spoluprácu môže naznačiť rozhodujúca televízna debata
Na snímke Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák, koláž RTVS

Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini. Predsedovia troch politických strán, ktoré sa pravidelne v prieskumoch volebných preferencií umiestňujú na prvých troch pozíciách, sa v stredu (26. 9.) stretnú v rozhodujúcej diskusii RTVS. Pôjdem zároveň o úplne poslednú predvolebnú televíznu debatu na slovenskom mediálnom trhu.

Preferencie naznačujú, že z trojice lídrov strán Smer-SD, Progresívne Slovensko a Hlas-SD pravdepodobne vzíde nový premiér Slovenskej republiky.

Prípadná povolebná spolupráca týchto troch prieskumovo najsilnejších strán je však otázna. Progresívne Slovensko a Smer-SD pôsobenie v spoločnej vláde dlhodobo vylučujú a ich predvolebná kampaň je z veľkej časti založená práve na vzájomnom vymedzovaní sa.

Zničujúce spojenie

Akýmsi jazýčkom na váhach sa teda stáva strana Hlas-SD s Petrom Pellegrinim na čele. Ako zložitú hodnotí jej situáciu riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak. Nech sa rozhodne akokoľvek, tak vždy môže stratiť, vyhlásil v relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko.

„V prípade, ak Hlas-SD vstúpi do koalície so Smerom, tak bude veľmi ťažko zdôvodňovať zmysel svojej existencie ako strany, keďže vznikol odchodom skupiny okolo Petra Pellegriniho zo Smeru,“ priblížil politológ.

Ružovo to pre Hlas-SD podľa neho nevyzerá ani v prípade, ak sa spojí s pravicovými stranami. „Riskuje tak stratu podstatnej časti svojich voličov. Jedna aj druhá voľba bude pre Hlas v podstate katastrofou,“ vyhlásil Marušiak.

Politológ si myslí, že niektorí členovia Hlasu-SD by sa mohli vrátiť do Smeru. „V politike sa deje všeličo. Takéto návraty boli a predpokladám, že aj budú,“ zhodnotil.

Lídri strán o prípadnej spolupráci

K prípadnej povolebnej spolupráci sa vyjadrili aj predsedovia jednotlivých strán. Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že Hlas-SD nie je pre PS preferovaný partner. Zo spolupráce však definitívne vylúčil len stranu Smer-SD a fašistov.

„Sme pripravení rokovať s každou politickou stranou, ktorá je demokratická, proeurópska, ktorá si ctí právny štát, vrátane nezávislosti inštitúcií ako je špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd a Policajný zbor,“ dodal.

„Neviem, či sa dokážeme s Progresívnym Slovenskom vôbec zhodnúť na nejakých programových a hodnotových otázkach,“ uviedol na margo prípadnej spolupráce Pellegrini. Priznal, že programovo mu je bližší Smer-SD.

Predseda strany SNS Andrej Danko dokonca minulý mesiac hovoril o údajnej dohode medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim. Podľa neho sa lídri Smeru a Hlasu už dohodli na tom, že po voľbách a prípadnom víťazstve strany Smer-SD sa Fico vzdá pozície premiéra a ponúkne ho práve Pellegrinimu.

Fico aj Pellegrini existenciu podobnej dohody popreli. „Ako predseda SMERU – SSD veľmi jasne vyhlasujem, že pokiaľ SMER – SSD vyhrá nasledujúce parlamentné voľby a budeme schopní zostaviť väčšinovú koalíciu, budem sa štvrtýkrát uchádzať o post predsedu vlády SR,“ uviedol v reakcii Fico na sociálnej sieti.

Predseda Smeru zdôraznil, že jeho strana sa dlhodobo a otvorene vyjadruje za povolebnú spoluprácu s Hlasom-SD.

Rozhodnutie, kto získa najvyšší počet hlasov je na voličoch. Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu (30. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko