Na hlavný obsah

I. Matovič vie, že v parlamente zrejme skončí, tak chce R. Sulíka stiahnuť so sebou. Politológ zhodnotil súčasnú politickú situáciu

Nerozhodnutých voličov môžu najviac ovplyvniť finálové debaty.

I. Matovič vie, že v parlamente zrejme skončí, tak chce R. Sulíka stiahnuť so sebou. Politológ zhodnotil súčasnú politickú situáciu
Vľavo pod sebou Richard Sulík a Igor Matovič. Vpravo politológ Trenčianskej univerzity Miroslav Řádek. Foto: TASR/Jaroslav Novák a Jakub Kotian/koláž RTVS

Konflikt medzi Igorom Matovičom (OĽANO a priatelia) a Richardom Sulíkom (SaS) nie je ničím novým, povedal to politológ Trenčianskej univerzity Miroslav Řádek. Matovič podľa neho zrejme vie, že v parlamente skončí a Sulíka chce stiahnuť so sebou. „Nadobúdam dojem, že Igor Matovič sa rozhodol, že ak má skončiť on, tak musí aj Richard Sulík,“ vysvetlil.

Existuje veľká nervozita pred voľbami, je tu málo strán, ktoré majú svoju parlamentnú účasť istú, a naopak, je tu veľa strán, ktoré sa blížia k hranici siedmich alebo piatich percent, dodal Řádek. Napriek tomu očakáva len doznievanie predvolebnej kampane. Na rôzne akcie, akou je aj vzdávanie sa v prospech súpera, je podľa neho už neskoro.

„Z boja o voliča neodstúpila ani strana Jablko, ktorá k tomu mala najbližšie. Žiadne iné strany o tom ani nepremýšľali,“ priblížil. Dodal, že by to v súčasnej situácii už nebolo efektívne ani prínosné, aby malé strany odstúpili z volieb a vyzvali svojich pár voličov, aby podporili ich konkurenta.

Väčšina voličov stále nie je rozhodnutá

Približne tretina z tých, ktorí vedia, že sa v sobotu (30. 9.) volieb zúčastnia, ešte stále nie je rozhodnutá o svojej voľbe. Podľa politológa majú najväčší vplyv na ich rozhodnutie v posledných dňoch médiá a predvolebné diskusie. „To, čo môže rozhodnúť, sú finálové debaty, ktoré sa veľmi pozerajú. Lídri politických strán si na nich dávajú záležať,“ vysvetlil.

Istú parlamentnú účasť podľa neho nemusia mať strany, ktoré sa v prieskumoch dlhodobo držia pod alebo tesne nad úrovňou potrebných piatich, resp. siedmich percent. „Približne 60 percent voličov pri svojej voľbe zvažuje, či ide o politickú stranu, ktorá má istú parlamentnú účasť. Tá strana, ktorá ju istú nemá, môže mať veľký problém,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko