Na hlavný obsah

Počet onkologických pacientov na Slovensku rapídne stúpa. Rezort zdravotníctva chce šíriť osvetu v novej kampani

Informácie o vyšetreniach poskytne nový portál.

Počet onkologických pacientov na Slovensku rapídne stúpa. Rezort zdravotníctva chce šíriť osvetu v novej kampani
Minister zdravotníctva Michal Palkovič pri predstavení kampane Onkokontrola. Foto: YouTube/TASRTV

Počet onkologických pacientov rastie nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva preto spustilo novú informačnú a mediálnu kampaň Onkokontrola. Spolu so spolupracovníkmi kampane ju vo štvrtok (28. 9.) predstavil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Palkovič rast diagnostikovaných onkologických ochorení spojil s rastúcou dlhovekosťou obyvateľstva. Niekde sa eviduje nárast týchto pacientov o 20 percent. Na Slovensku pritom rastú najmä diagnózy rakoviny hrubého čreva a konečníka – eviduje sa nárast o 40 percent.

„V prípade rakoviny prsníka je to o 16 percent, v prípade rakoviny pľúc u mužov je to o 40 percent a u žien je to o 27 percent,“ priblížil poverený šéf rezortu.

V minulosti sa na Slovensku spustilo viacero skríningových programov. Tieto vyšetrenia dokážu tieto ochorenia odhaliť. Palkovič hovoril o dôležitosti vyšetrení a prevencie, ktoré v našej spoločnosti nezohrávajú veľkú rolu a rieši sa až problém, ktorý vznikne neskôr.

Slovenské inštitúcie preto prichádzajú s ďalšou kampaňou, ktorú nazvali Onkokontrola. Vyzýva ľudí na absolvovanie troch skríningových vyšetrení, pričom ide o onkokontrolu prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka.

Webová stránka kampane poskytuje rôzne druhy informácií. „Viete si zistiť viac informácií o danom type prevencie. Sú tam interaktívne mapy, takže si viete nájsť miesta, kde sú mamografické centrá a podobne,“ opísal Palkovič web kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko