Na hlavný obsah

Nemožné je len jednou z možností: Onkopacientky vystúpili na Gerlachovský štít, na vrchole ich čakal vzácny úkaz

Výstup a zostup trval 12 hodín.

Nemožné je len jednou z možností: Onkopacientky vystúpili na Gerlachovský štít, na vrchole ich čakal vzácny úkaz
Onkologické pacientky vystúpili na Gerlachovský štít. Foto: RTVS

Na najvyšší vrchol Vysokých Tatier, Gerlachovský štít, vystúpila skupinka žien z občianskeho združenia Amazonky. Prekonali rakovinu a symbolicky tak oslávili návrat do života. Výstup a zostup trval 12 hodín.

Legenda hovorí , že Amazonky z bojovného kmeňa, si dobrovoľne nechali odstrániť prsník, aby mohli lepšie strieľať z luku. Týchto šesť žien pripravila o časť tela rakovina. Po náročnej onkologickej liečbe sa zotavili a vrátili späť tam, kde to milujú najviac.

„Milujem hory , takže pre mňa to bol sen,“ hovorí členka OZ Amazonky a onkologická pacientka Lenka. „Ja som snívala o Gerlachu. Keď som ochorela, tak som mala pocit, že už nikdy nič nebude a potom som zistila, že to vôbec nie je koniec. Že aj keď je liečba náročná, je to čím ďalej lepšie a áno, dá sa aj niečo také zvládnuť a je to skvelé,“ dodala.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Nemožné je len jednou z možností. Táto veta vo mne zarezonovala. Už sú to štyri roky a rezonuje to stále,“ pridala sa onkologická pacientka Janka.

„Celý život som chodila po horách. Potom po liečbe sa nedalo alebo som nebola schopná a hory a pohyb ma dostali naspäť do života,“ priblížila Katka.

Prekvapenie na vrchole

Výstup a zostup na najvyšší slovenský vrchol trval 12 hodín. „Aj ja som žena, mám dve dcéry. Išla som do toho všetkými desiatimi. Bolo to pre mňa hlboké a som z toho dojatá,“ priznala horská vodkyňa vo Vysokých Tatrách Denisa Šulcová.

„Sú to veľké bojovníčky. Keď som počúval tie príbehy, tak čo sú oproti tomu tie naše starosti. Bol to silný deň,“ priblížil tatranský horský vodca Róbert Gálfy.

„Novodiagnostikované pacientky, ktoré sú doma a naozaj si myslia, že to končí a čo ma teraz čaká? Vyzdraviem? Aká budem po liečbe, ak sa mi to podarí? Tak vidia zábery tých dievčat na tom vrchole a to je pre mňa najkrajší motivátor toho, prečo sme do takéhoto projektu išli,“ skonštatovala predsedníčka OZ Amazonky Dominika Kormanová.

Pri výstupe na Gerlachovský štít každý turista musí načrieť na dno svojich fyzických aj psychických síl ale pre ženy, ktoré každý deň zvádzajú boj a vyhrávajú nad rakovinou je to ďalšie veľké víťazstvo.

„Bolo to niečo geniálne a myslím si, že to bude aj v histórii nášho OZ predstavovať míľnik, ktorý tak skoro nikto neprekoná,“ tvrdí zakladateľka OZ Amazonky Eva Bacigalová.

Na vrchole Amazonky privítalo vidmo – legenda hovorí, že ak uvidíte tento svetelný úkaz, tak vás hory prijali medzi seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko