Na hlavný obsah

Politici reagujú: Sulík považuje mimoriadnu schôdzu o migrácii za kampaň Smeru. Fico kritizuje bývalú koalíciu

Schôdzu sa pokúsia otvoriť v stredu.

Politici reagujú: Sulík považuje mimoriadnu schôdzu o migrácii za kampaň Smeru. Fico kritizuje bývalú koalíciu
Rokovanie NR SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa v utorok (19. 9.) nepodarilo otvoriť mimoriadnu 104. schôdzu k nelegálnej migrácii. Jej témou malo byť zavedenie kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Otvoriť mimoriadnu schôdzu k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici sa opätovne pokúsia v stredu (20. 9.).

Strana SaS považuje mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom-SD k nelegálnej migrácii za predvolebnú kampaň. Poslanci za SaS preto nepodporili v utorok jej otvorenie. Skonštatoval to šéf SaS Richard Sulík.

Za jediné funkčné riešenie situácie s nelegálnou migráciou považuje Sulík ochranu hranice s nasadením vojakov, pokiaľ polícia nestíha.

Sulík žiada rokovania s Orbánom

Treba tiež podľa neho intenzívne rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, aby bola opätovne riadne chránená maďarsko-srbská hranica.

Nevedia, čo s tým robiť, hovorí Fico

V rokovacej sále bolo podstatne viac poslancov, ako sa reálne na mimoriadnej schôdzi prezentovalo. Bývalá koalícia si však neželá rokovať o bezpečnostnej situácii spojenej s nelegálnou migráciou, pretože nevie, čo s tým má robiť. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico.

Fico zopakoval, že vláda vydáva nelegálnym migrantom potvrdenia v rozpore so zákonom. Upozornil, že opatrenia voči situácii s migráciou začína zavádzať Rakúsko i Nemecko.

Schôdza by nič nevyriešila, reaguje Šipoš

Parlamentná schôdza k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici by nič nevyriešila, bola by len ďalším divadlom. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš to povedal v zdôvodnení, prečo hnutie nepodporilo otvorenie schôdze iniciovanej Smerom-SD.

Obnovenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by podľa poslanca Mareka Šefčíka (OĽANO) spôsobilo hodinové zdržania. Zdôraznil, že je potrebné kontrolovať vonkajšiu Schengenskú hranicu.

Nemajú záujem diskutovať, kritizovala Saková

Hlas-SD podporil otvorenie mimoriadnej schôdze k obnoveniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Poslanci bývalej koalície však nemajú záujem diskutovať o tejto téme, ktorá je aktuálne jedným z najpálčivejších problémov Slovenska. Uviedla to poslankyňa a podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková. Odmieta, že schôdza mala byť populistickým ťahom opozície.

Hlas-SD podľa Sakovej už na jar upozorňoval, že dochádza k nárastu migračnej vlny, a preto malo vedenie rezortu vnútra a polície začať s opatreniami, ktoré boli už vtedy akútne. Saková tvrdí, že malo dôjsť ku kompenzačným opatreniam, aby sa napríklad v blízkosti hraničných priechodov kontrolovali podozrivé vozidlá. Upozornila tiež, že na diplomatickej úrovni treba rokovať o obnovení readmisných dohôd.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko