Na hlavný obsah

Poľský premiér odkázal Zelenskému, aby už nikdy neurážal Poliakov

Medzinárodná roztržka činiteľov pokračuje.

Poľský premiér odkázal Zelenskému, aby už nikdy neurážal Poliakov
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby „už nikdy viac neurážal Poliakov“.

Počas predvolebného mítingu v meste Świdnik na východe krajiny tak podľa poľských médií reagoval na Zelenského slová v OSN, kde ukrajinský prezident pred niekoľkými dňami vyčítal v súvislosti s dovozom obilia niektorým európskym krajinám predstieranie solidarity a nepriame napomáhanie Moskve.

Síce žiadnu krajinu nemenoval, ale politici z poľského vládnuceho tábora i opozície vyhodnotili, že má na mysli Poľsko, poznamenal denník Rzeczpospolita.

„Chcem prezidentovi Zelenskému odkázať, aby už nikdy neurážal Poliakov, ako to urobil nedávno počas svojho prejavu v OSN. Poliaci to nikdy nedovolia a obrana dobrého mena Poľska nie je len mojou povinnosťou a cťou, ale je najdôležitejšou úlohou poľskej vlády,“ vyhlásil v piatok (22. 9.) Morawiecki.

Zároveň spomenul, že Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii, čo označil za vojnu o bezpečnosť Európy.

„Vieme to, a preto pomáhame tým, že organizujeme zásielky zbraní, keďže teraz sa vyzbrojujeme predovšetkým sami. Ale centrum v Rzeszówe pracuje a bude pracovať spoločne s našimi spojencami,“ uviedol s odvolaním sa na poľské mesto, ktoré je kľúčovým tranzitným uzlom pre medzinárodnú vojenskú pomoc Ukrajine.

Spor pre zákaz vývozu

Morawiecki reagoval na vyhlásenie Zelenského, ktorý na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku povedal, že Kyjev usilovne pracuje na zachovaní pozemných ciest pre vývoz obilia. Export cez Čierne more totiž narušila ruská invázia.

„Je znepokojujúce vidieť, ako niektorí v Európe, niektorí naši priatelia v Európe, predvádzajú solidaritu v politickom divadle a robia triler z obilia. Môže sa zdať, že hrajú svoju vlastnú úlohu, ale v skutočnosti pomáhajú pripravovať scénu pre moskovského herca,“ povedal.

Poľsko, Slovensko a Maďarsko sa minulý týždeň rozhodli pokračovať v embargu na dovoz ukrajinského obilia, hoci Európska komisia v piatok ukončila časovo obmedzený zákaz dovozu ukrajinských plodín do pätice krajín EÚ.

Varšava zákaz odôvodňuje snahou ochrániť vlastných poľnohospodárov, ktorí by inak museli čeliť lacnejšej produkcii z Ukrajiny. Kyjev na trojicu únijných krajín podal sťažnosť na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).

Obchodný spor následne prerástol v diplomatickú roztržku medzi Ukrajinou a Poľskom, ktoré je inak blízkym spojencom Kyjeva v jeho boji proti ruskej agresii. Poľské ministerstvo zahraničia si po slovách Zelenského predvolalo ukrajinského veľvyslanca.

Morawiecki neskôr povedal, jeho krajina už nedodáva Ukrajine výzbroj, pretože vybavuje svoju armádu. Poľský prezident Andrzej Duda jeho slová následne vysvetľoval tak, že premiér chcel podľa neho dať najavo, že Poľsko nebude Ukrajine dodávať nové zbrane, ktoré kupuje v rámci modernizácie svojej armády.

Poľsko v polovici októbra čakajú kľúčové parlamentné voľby a národno-konzervatívna vláda sa snaží udržať si hlasy vidieka, ktorého obyvatelia v minulosti volili práve prevažne vládnuce Právo a spravodlivosť (PiS). Podľa analytikov je tvrdšia rétorika PiS voči Ukrajine reakciou na rastúcu popularitu krajne pravicovej strany Konfederácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet