Na hlavný obsah

Sieť detských pohotovostí sa zredukuje, minister zdravotníctva podpísal vyhlášku

Z pôvodných 61 ambulancií zostane 40.

Sieť detských pohotovostí sa zredukuje, minister zdravotníctva podpísal vyhlášku
Na snímke poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič. Foto: TASR/Pavol Zachar

Minister zdravotníctva SR Michal Palkovič podpísal vyhlášku, ktorou sa upravujú pevné body ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast. Vyhláška sa začne uplatňovať od 1. októbra tohto roka.

Rezort zdravotníctva zmeny zdôvodňuje záujmom stabilizovať pediatrickú ambulantnú starostlivosť na Slovensku a zachovať fungovanie pohotovostných služieb pre deti.

Presunom pevných bodov ambulancií pohotovostných služieb (APS) sa majú lekári koncentrovať do funkčných tímov. Zároveň ich má priblížiť k nemocniciam, aby sa zabezpečili aj laboratórne vyšetrenia, či zobrazovacie metódy.

Pevné body sa približujú k nemocniciam. Vďaka čomu sa podľa rezortu zdravotníctva zabezpečí nadväznosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti v prípade potreby.

Prijatiu zmien podľa rezortu predchádzala analýza situácie, z ktorej vyplynulo, že tretina všetkých APS prevádzkuje maximálne 10 lekárov. Zároveň poukázala na oblasti, kde sa dajú pevné body presunúť tak, aby sa nielen zachovala, ale sa aj zlepšila dostupnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je, aby v pevných bodoch slúžilo minimálne 15 lekárov.

Bez prijatia týchto stabilizačných opatrení sa podľa ministerstva ohrozí aj udržateľnosť dostupnosti všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast.

Z množstva ambulancií ubudne

Podľa vyhlášky sa postupne v troch fázach upraví sieť detských pohotovostí z pôvodných 61 na 40 do konca roka 2024.

Od 1. októbra tohto roka sa vypustí šesť pevných bodov APS, ktoré sú už v súčasnosti bez prevádzkovateľa, nakoľko nikto neprejavil záujem o ich prevádzkovanie. Ďalších desať bodov APS pre deti sa vypustí od júla 2024 a tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov APS, sa plánuje od novembra 2024.

„Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo upozorňovalo na kritickú situáciu s pediatrami a hroziace problémy s ambulantnou pohotovostnou službou. Cieľom vyhlášky je v súčasnom kritickom stave nastaviť efektívnu alokáciu personálnych kapacít ako jedno z opatrení na udržanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko