Na hlavný obsah

Študenti vyzývajú Borisa Kollára, Igora Matoviča i Andreja Danka, aby sa vzdali svojich titulov

Tieto prípady vraj ohrozujú povesť a kvalitu vysokého školstva.

Študenti vyzývajú Borisa Kollára, Igora Matoviča i Andreja Danka, aby sa vzdali svojich titulov
Študenti vyzývajú Kollára, Matoviča a Danka, aby sa vzdali svojich titulov Foto: TASR - Jaroslav Novák, TASR - Pavol Zachar,

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vyzýva predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme Rodina), lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča i šéfa strany SNS Andreja Danka, aby sa vzdali svojich vysokoškolských titulov. Prípady politikov, ktorí získali titul nečestne, podľa nich ohrozujú povesť a kvalitu vysokého školstva na Slovensku.

„Etika a dodržiavanie pravidiel v akademickom prostredí sú základnými princípmi, ktoré pomáhajú udržiavať integritu, dôveryhodnosť a kvalitu vzdelávacieho systému. (…) Rovnako pomáhajú študentom rozvíjať profesionálne hodnoty a správanie, ktoré budú potrebovať vo svojich budúcich profesionálnych životoch,“ skonštatovala rada.

Podotkla, že vrátenie titulov umožňuje novela zákona o vysokých školách. Tiež to, že na ich vrátenie vyzývala všetkých troch spomenutých politikov už v minulosti. „Doposiaľ nedošlo k reflexii a patričnému nápravnému opatreniu ani u jedného z nich,“ poznamenala ŠRVŠ.

S cieľom udržať dôveru verejnosti v demokratickú spoločnosť a v dôležité inštitúcie, ktoré udeľujú akademické tituly, zároveň vyzvala bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby poskytol dôkazy o legitímnom spôsobe dosiahnutia svojej vysokoškolskej kvalifikácie. „Keďže tak dodnes neurobil,“ ozrejmila rada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko