Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Británii pochodovali za návrat do Európske únie

Brexit ľutujú najmä mladí ľudia.

Tisíce ľudí v Británii pochodovali za návrat do Európske únie
Ľudia v Londýne pochodujú za opätovné pristúpenie Británie do EÚ. Foto: ČTK/AP

More modrých a žltých farieb v sobotu (23. 9.) zaplavilo centrum Londýna, kde tisíce demonštrantov požadovali opätovné pristúpenie Spojeného kráľovstva k Európskej únii. Národný pochod za znovupripojenie prilákal zhruba tritisíc ľudí, ktorí prešli trasu od londýnskeho hotela Hilton na Parliament Square.

V cieli pochodu vystúpili viacerí rečníci, vrátane bývalého belgického premiéra Guya Verhofstadta či britskej aktivistky a poprednej zástankyne zotrvania Británie v EÚ Giny Millerovej. Informoval o tom britský server Independent.

„Myslím, že všetci mladí aj starí dobre vidia, že je to katastrofa,“ povedal 31-ročný Eric Stock zo severného Londýna, od hlavy až k päte natretý modrou farbou. „Z demokracie už nám toho veľa neostalo. Vyjsť do ulíc je jedným z mála majákov demokracie, ktoré nám zostávajú,“ dodal.

Ceira Sergeantová vedie mládežnícke krídlo hnutia za znovupripojenie sa k EÚ. V roku 2016, keď sa konalo referendum o brexite, nemohla pre nízky vek ešte hlasovať. „Pevne verím, že sa za môjho života do EÚ vrátime. Za posledný rok sa toto hnutie exponenciálne rozrástlo,“ hovorí.

„Všetci, ktorí sú pri moci, sa musia prebrať a vnímať, čo chcú predovšetkým mladí ľudia,“ dodala.

Druhý ročník pochodu

Ide o druhý ročník pochodu. Hoci sa tohtoročná akcia rozbiehala pozvoľna, za slnečného počasia ľudí v dave pribúdalo podobne ako vlani, keď sa nakoniec tiež zapojili tisícky ľudí. Účastníci pochodu chcú v prvom rade vrátiť na program dňa otázku opätovného vstupu do EÚ.

Madeleina Kayová (29) v úvode pochodu povedala, že po referende o brexite v roku 2016 si jej krajina prešla „temnou zmenou“.

Kayová, ktorá v roku 2018 získala od nadácie Schwarzkopf ocenenie Mladý Európan roka, hovorí: „Bola som veľmi sklamaná, mala som pocit, že je to úplne iná krajina. Ale jediní ľudia, na ktorých sa hnevám, sú politici, lebo nám klamali.“

„Opätovné pripojenie bude behom na dlhú trať. Mladší ľudia však hlasovali za zotrvanie v EÚ, a to je naša budúcnosť,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet