Na hlavný obsah

Vo Švédsku sa navzájom zabíjajú tínedžeri, vojna medzi drogovými dílermi graduje

Do ulíc nasadia aj armádu.

Vo Švédsku sa navzájom zabíjajú tínedžeri, vojna medzi drogovými dílermi graduje
Policajt stojí neďaleko miesta výbuchu vo švédskej Storvrete. Foto: TASR/AP

Vo Švédsku zúri vojna gangov. Premiér Ulf Kristersson požiadal dokonca o pomoc armádu. V piatok (29. 9.) sa stretne s najvyšším veliteľom ozbrojených síl a šéfom polície, aby našli spôsob, ako zastaviť krvavé vybavovanie si účtov medzi drogovými dílermi.

Len tento mesiac si vyžiadalo jedenásť mŕtvych, september sa tak stal najsmrteľnejším mesiacom za uplynulé štyri roky. Minulý rok vo Švédsku zahynulo pri streľbe viac ako 60 ľudí, tento rok bude zrejme ešte vyššie.

Násiliu medzi drogovými gangmi vo Švédsku sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová:

Švédsko už roky patrí medzi najlepšie miesta na život. Obsadzuje prvé priečky, pokiaľ ide o prístup k vzdelaniu, dĺžku dožitia či zdravie obyvateľov. Nie však pre všetkých. A najnovšie získalo i prvé miesto aj v počte zabitých zbraňami. Kým v Európe je priemerne zastrelených 1,6 človeka na milión ľudí, vo Švédsku sú to štyria ľudia.

Kriminológ Ardavan Chošnúd pre al-Džazíru vysvetľuje, že takmer všetci, teda tí, ktorí zabíjajú i tí, ktorí sú zabíjaní, sú tínedžeri. „Áno, sú to migranti alebo ich druhá generácia ako on sám. Problém je, že sa ocitli vo vylúčených getách bez šance dostať sa z nich. No treba veci jasne pomenovať, aby sa mohli riešiť,“ pripomína.

Riešiť sa ich snaží sociálny pracovník Sam Ho. Ako tínedžer bol vysokopostaveným členom gangu. Teraz pracuje s mladými ľuďmi, ako bol on. Hovorí, že často si neuvedomujú, do čoho idú a veci eskaluje veľmi rýchlo.

Obeťami násilia sú aj deti a nevinní ľudia

Väčšinová spoločnosť ich odmieta, nemajú príležitosť študovať a nájsť si prácu. Často však nemajú ani trpezlivosť začať. Peniaze z predaja drog sú príliš rýchle, aby odolali, no spôsobujú veľa násilia, keď gangy bojujú o podiel na trhu, vysvetľuje.

Najnovšiu vlnu násilia spája polícia so sporom medzi súperiacimi frakciami gangu pomenovanom po spoločenskom tanci Foxtrot. Premiér Ulf Kristersson hovorí, že Švédsko doteraz nikdy nič také nezažilo.

Násilie postihuje čoraz viac detí a nevinných. „Budeme loviť členov gangov a porazíme ich. Ak sú švédskymi občanmi, skončia vo väzení a ak cudzincami, budú vyhostení,“ zdôraznil pred stretnutím so zástupcami armády, ktorí by mali riešiť situáciu. Polícia odhaduje, že väzby na drogové gangy má vo Švédsku približne 30-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál