Na hlavný obsah

Vo Zvolene bude nový systém rezidenčného parkovania. Niektorí obyvatelia s ním nesúhlasia

Všetky prístupové cesty majú strážiť kamery.

Vo Zvolene bude nový systém rezidenčného parkovania. Niektorí obyvatelia s ním nesúhlasia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo Zvolene plánujú od budúceho roka zriadiť nový systém rezidenčného parkovania. Všetky prístupové cesty majú strážiť kamery, ktoré budú kontrolovať autá. Niektorí obyvatelia s tým nesúhlasia.

Najväčší problém s parkovaním vo Zvolene je na sídlisku Západ, kde chýba 400 až 600 parkovacích miest. Podľa mesta je jediným riešením zníženie počtu áut.

„Celková filozofia je pre nás to, aby sme sa snažili maximálne obmedziť individuálnu motorovú dopravu a nahradiť ju chodením pešo, na bicykloch a hromadnou autobusovou dopravou,“ priblížil primátor mesta Vladimír Maňka.

Obyvatelia najväčšieho zvolenského sídliska nie sú spokojní s riešením rezidenčného parkovania, ktoré mesto ponúka.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Mesto na sídlisku namontuje šesť kamier, ktoré majú slúžiť nielen na kontrolu parkovania, ale aj na analýzu, podľa ktorej mesto zistí koľko parkovacích miest reálne potrebuje.

„My sme si už tieto analýzy vyskúšali na jednom sídlisku Podborová a tie analýzy nám naozaj veľmi pomohli, dokonca aj v oblasti bezpečnosti. V konečnom dôsledku to bude aj lacnejšie, aj efektívnejšie a budeme mať dokonalé údaje, ktoré nám pomôžu riešiť parkovaciu politiku v našom meste,“ tvrdí Maňka.

Mesto pri novom systéme umožní dlhodobé parkovanie len ľuďom s trvalým pobytom vo Zvolene.

„Parkovacia politika sa zavádza s cieľom uprednostniť tých, čo tam vlastnia nehnuteľnosti a tých, čo tam majú trvalý pobyt. Samozrejme závisí to na detailoch, aby sa domysleli krátkodobé návštevy, zásobovanie, služby,“ hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský.

Nový systém rezidenčného parkovania plánuje mesto spustiť v máji budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny