Na hlavný obsah

Zelenskyj pricestoval na návštevu do Kanady, stretne sa s premiérom a vystúpi v parlamente

Ide o jeho prvú návštevu v Kanade od začiatku vojny.

Zelenskyj pricestoval na návštevu do Kanady, stretne sa s premiérom a vystúpi v parlamente
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Po návšteve Spojených štátov pricestoval v noci na piatok (22. 9.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady, informovali agentúry AFP, DPA a AP.

Kanadská vláda vo štvrtok (21. 9.) večer miestneho času uviedla, že Zelenského prijme v hlavnom meste Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident tiež v piatok s prejavom vystúpi aj v tamojšom parlamente.

Zelenskyj do Kanady pricestoval zo Spojených štátov, kde sa stretol s predstaviteľmi Kongresu i americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Ide o prvú návštevu Zelenského v Kanade od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, pripomína AFP. Predtým v kanadskom parlamente vystúpil virtuálne.

Ukrajinského prezidenta bude počas návštevy sprevádzať manželka Olena Zelenská, píše DPA. Prijatím návštevy z Kyjeva chce krajina zdôrazniť pretrvávajúcu podporu pre Ukrajinu v obrannej vojne proti Rusku, uvádza sa vo vyhlásení vlády v Ottawe. 

Kanada od začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine podľa vlastných údajov viac než 8,9 miliardy kanadských dolárov (6,2 miliardy eur); zhruba jednu pätinu z tejto sumy tvorí vojenská pomoc.

Na Ukrajinu dodala Kanada okrem iného aj tanky typu Leopard 2, systémy protivzdušnej obrany, delostrelecké systémy, obrnené vozidlá a muníciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet