Na hlavný obsah

Nemecko poskytne NATO desaťtisíce vojakov. Majú posilniť „odstrašovacie“ kapacity, oznámil minister

Približne 4 000 nemeckých vojakov má byť zároveň natrvalo rozmiestnených v Litve.

Nemecko poskytne NATO desaťtisíce vojakov. Majú posilniť „odstrašovacie“ kapacity, oznámil minister
Na snímke nový nemecký minister obrany Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Nemecko od roku 2025 poskytne pre potreby Severoatlantickej aliancie 35-tisíc vojakov, ktorí posilnia jej okamžitú obranyschopnosť a tzv. odstrašovacie kapacity. Oznámil to vo štvrtok (12. 10.) nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorého citovala agentúra DPA.

Ministrovo oznámenie korešponduje s plánmi prijatými na júlovom samite NATO v litovskom Vilniuse. Ich cieľom je zaistiť, aby bola Aliancia lepšie pripravená na potenciálne najhorší možný scenár. Týmm by bol útok na niektorú z jej členských krajín. Či už zo strany Ruska alebo nejakej teroristickej skupiny.

Do 300-tisíc vojakov a techniky má byť v rámci NATO vyčlenených na tzv. rýchle nasadenie. A síce rýchle vyslanie zo svojich domovských krajín do konkrétnej krajiny, kde búdú potrební.

Pistorius vo štvrtok na zasadnutí ministrov obrany v Bruseli tiež priblížil, že Nemecko na toto rýchle nasadenie poskytne Aliancii aj približne 200 lietadiel a ďalšej dôležitej techniky. Približne 4 000 nemeckých vojakov má byť zároveň natrvalo rozmiestnených v Litve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet