Na hlavný obsah

Biden v stredu navštívi Izrael, potvrdil šéf americkej diplomacie

Biden do Izraela podľa Blinkenových slov prichádza v rozhodujúcej chvíli pre Izrael.

Biden v stredu navštívi Izrael, potvrdil šéf americkej diplomacie
Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden navštívi Izrael v stredu. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po rokovaniach v Izraeli. Informovali agentúry AP a AFP.

„Prezident opätovne potvrdí solidaritu USA s Izraelom a náš neotrasiteľný záväzok k jeho bezpečnosti,“ uviedol Blinken po rokovaniach s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Tel Avive.

Izrael má podľa šéfa americkej diplomacie právo a povinnosť brániť svojich obyvateľov pred hnutím Hamas a ďalšími teroristami.

Biden do Izraela podľa Blinkenových slov prichádza v rozhodujúcej chvíli pre Izrael, pre oblasť Blízkeho východu a pre celý svet, píše agentúra DPA.

Americký prezident má počas návštevy rokovať s Netanjahuom. Biely dom oznámil, že neskôr sa má v Ammáne stretnúť aj s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom, egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a jordánskym kráľom Abdalláhom II., píše agentúra AFP.

Americké média v nedeľu uviedli, že Biden v najbližších dňoch zvažuje návštevu Izraela. Prezident v sobotu s Netanjahuom i palestínskym prezidentom Abbásom telefonoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet