Na hlavný obsah

Chaos v českom online svete: Na weby ministerstva vnútra a polície útočili hekeri

Za podobnými útokmi stoja pravidelne ruskí hekeri.

Chaos v českom online svete: Na weby ministerstva vnútra a polície útočili hekeri
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V utorok (24. 10.) mali ľudia problémy s prístupom na niekoľko dôležitých českých webových stránok, ktoré boli výsledkom útoku hekerskej skupiny. Medzi týmito stránkami boli aj tie, ktoré patria polícii, ministerstvu vnútra alebo dopravnému podniku (DPP). Informuje o tom český spravodajský web Novinky.cz.

Tieto weby boli nedostupné asi dve hodiny. Ministerstvo vnútra oznámilo na sociálnej sieti X o 9.30 h ráno, že webové stránky ministerstva vnútra a polície sú v súčasnosti nedostupné pre DDoS útok. Okamžite prijali ochranné opatrenia, vrátane obmedzenia prístupu zo zahraničia. Pracuje sa intenzívne na obnovení prevádzky.

Ako informuje český web, útoky sa v posledných mesiacoch zintenzívňujú a opakovane za nimi stáli ruskí hekeri. DDoS útoky v súčasnosti patria medzi najrozšírenejšie.

Typický útok DDoS obvykle prebieha tak, že stovky tisíc až milióny počítačov náhle začnú bombardovať konkrétny server požiadavkami. Ten často nevie zvládnuť takýto objem a stáva sa nedostupným pre bežných používateľov, vysvetľuje portál.

V Prahe sa tento týždeň uskutočňuje samit Medzinárodnej krymskej platformy. Podľa serveru iDnes.cz útok postihol aj ich weby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet