Na hlavný obsah

Deti v rómskej osade na Telgárte nemajú po požiari kde bývať. Komisár pre deti vyzýva k riešeniu situácie

Ľudia sú po požiari umiestnení v stanoch bez vykurovania

Deti v rómskej osade na Telgárte nemajú po požiari kde bývať. Komisár pre deti vyzýva k riešeniu situácie
Zhorené chatrče v osade v Telgárte. Foto: RTVS

Komisár pre deti vyzval rezort vnútra k riešeniu situácie detí v rómskej osade v Telgárte. V stredu 4. októbra vykonal komisár pre deti monitoring v danej rómskej osade pre požiar, ktorý vznikol 20. júla.

Pri požiari zomrela jedna osoba a o strechu nad hlavou prišlo 102 ľudí vrátane 60 detí. Aktuálne sú umiestnení v šiestich stanoch bez vykurovania. Informoval o tom Úrad komisára pre deti.

Ako Úrad komisára pre deti vysvetlil, Dohovor o právach dieťaťa deklaruje právo dieťaťa na životnú úroveň potrebnú pre jeho telesný, duševný, mravný a sociálny rozvoj. „Zároveň štáty, ktoré sú zmluvnými stranami Dohovoru, a teda aj SR, musia v rámci svojich možností prijať potrebné opatrenia za účelom poskytnutia pomoci rodičom a iným osobám, ktoré sa starajú o dieťa,“ uviedol úrad.

„Pre vykonávanie tohto práva a v prípade potreby musia poskytovať materiálnu pomoc a podporovať programy, predovšetkým v súvislosti so zabezpečením potravín, oblečenia a bývania,“ vyhlásil.

„Deťom a ich rodinám pred zimným obdobím spôsobuje najväčší problém vhodné bývanie, a preto vyzýva príslušné orgány na čele s ministerstvom vnútra a sekciou krízového riadenia, aby spolupracovali so starostom obce Telgárt,“ dodal Úrad komisára pre deti.

Podľa komisára pre deti je potrebné zabezpečiť generátory na vykurovanie stanov a urýchlene konať ohľadom vysporiadania pozemkov, aby bolo možné umiestniť unimobunky, čo by podľa komisára výrazne prispelo k riešeniu situácie.

Komisár pre deti vyzval ministerstvo aj k zriadeniu preventívneho mechanizmu krízového riadenia. „Ten by sa zaoberal riadením procesov, v súvislosti s riešením podobných tragédií, aká sa udiala v obci Telgárt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny