Na hlavný obsah

Najprv prišli o strechu nad hlavou, teraz môžu prísť aj o provizórne bývanie. Ľudia po požiari v Telgárte nemajú kde ísť

Riešením môže byť dočasné ubytovanie.

Najprv prišli o strechu nad hlavou, teraz môžu prísť aj o provizórne bývanie. Ľudia po požiari v Telgárte nemajú kde ísť
Zhorené chatrče v osade v Telgárte. Foto: RTVS

Sedem týždňov žije viac ako 100 ľudí v obci Telgárt v provizórnych stanoch. Po ničivom požiari prišli o strechu nad hlavou. O prístrešky však môžu prísť. Obyvatelia aj obec preto žiadajú o vybudovanie dočasného ubytovania ešte pred príchodom studeného počasia. Premiér tvrdí, že situáciu rieši.

Približne 10 rodín aktuálne býva v stanoch bez kúrenia a podlahy. Krízový štáb rezortu vnútra plánuje v najbližších týždňoch v obci zrušiť mimoriadnu situáciu. Znamenalo by to, že obyvatelia by prišli aj o azyl v dočasných stanoch.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Vzhľadom na prichádzajúcu jeseň sa tento charakter ubytovania stáva neudržateľný, keďže na mieste, kde je stanový tábor zriadený, by elektrická infraštruktúra neuniesla elektrické vykurovanie,“ vyjadril sa hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann.

Starosta aj predseda samosprávneho kraja by prijali pomoc od štátu vo forme unimobuniek. Ministerstvo však tvrdí, že nákup unimobuniek nie je v ich kompetencii. „Je potrebné, aby obec v súlade so zákonom o obecnom zriadení vyvinula aktivitu a obyvateľom, ktorí toho nie sú schopní vlastnými silami, pomohla zabezpečiť strednodobé ubytovanie,“ skonštatoval Neumann.

O situáciu sa zaujíma aj vláda

Obec na nákup unimobuniek nemá peniaze. Krátkodobo vraj môže umiestniť rodiny v kultúrnom dome. „Nepovažujem, za dobré riešenie a odmietam, že by títo ľudia by mali byť ubytovaní v kultúrnom centre, ktoré naozaj ochromí život celej obce,“ vyjadril sa k situácii Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Situáciou v obci sa zaoberá aj vláda. „My sme sa dohodli na tom postupe, že bude jeden zodpovedný človek vyčlenený za vládu, čo bude riešiť a nemôžeme zabúdať ani na to, že aj obec musí byť v tom súčinná a má nejaké priestory, ktoré sa dajú využiť,“ priblížil poverený predseda vlády Ľudovít Ódor. Podľa jeho slov chcú situáciu vyriešiť v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny