Na hlavný obsah

Generáli z Nórska a Ruska sa stretli v arktickej oblasti, aby rokovali o spolupráci na hraniciach

Ide o prvé známe stretnutie tohto druhu od začiatku invázie na Ukrajinu.

Generáli z Nórska a Ruska sa stretli v arktickej oblasti, aby rokovali o spolupráci na hraniciach
Na snímke nórsko-ruská hranica. Foto: Wikipedia - CC BY-SA 3.0

Generáli z Nórska a Ruska sa stretli vo štvrtok (5. 10.) v arktickej oblasti, aby rokovali o spolupráci na hraniciach a súvisiacimi záležitosťami, oznámili v piatok (6. 10.) ozbrojené sily Nórska. Je to prvé známe stretnutie tohto druhu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters.

Generálporučík Yngve Odlo, šéf nórskeho operačného vojenského veliteľstva a generálporučík Stanislav Maslov, šéf hraničného riaditeľstva ruskej FSB pre západnú arktickú oblasť sa stretli na palube plavidla nórskej pobrežnej stráže, uviedla vo vyhlásení nórska armáda.

„Je dôležité usporadúvať takéto stretnutia, aby sa rokovalo o výzvach, dohodli sme sa na spoločných zámeroch a nevyhnutných opatreniach spojených s hraničnou spoluprácou, so spoluprácou medzi záchranármi a s riadením rybolovu,“ uviedol Odlo vo vyhlásení.

Dodal, že takéto stretnutia môžu pomáhať pri predchádzaní nedorozumení medzi Nórskom a Ruskom. Obe krajiny majú v arktickej oblasti hranice.

Súčasťou nórskej delegácie boli aj predstavitelia pobrežnej stráže, nórskeho pohraničného komisariátu a nórsky vojenský atašé v Moskve.

Hraničná spolupráca na nórsko-ruskej hranici sa riadi podľa bilaterálnej dohody z roku 1949. V oblasti rybolovu obe krajiny spolupracujú od 70. rokov minulého storočia, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet