Na hlavný obsah

Rusko zrušilo embargo na väčšinu vývozu nafty. Embargo na vývoz benzínu zostáva v platnosti

V poslednom období zápasí s nedostatkom pohonných hmôt.

Rusko zrušilo embargo na väčšinu vývozu nafty. Embargo na vývoz benzínu zostáva v platnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rusko zrušilo embargo na väčšinu vývozu nafty. Oznámila to v piatok (6. 10.)podľa agentúry Reuters ruská vláda. Embargo na vývoz benzínu zostáva v platnosti. Moskva minulý mesiac dočasne zakázala vývoz benzínu a nafty do všetkých krajín s výnimkou Arménska, Bieloruska, Kazachstanu a Kirgizska, aby stabilizovala ceny pohonných látok na domácom trhu.

„Vláda zrušila reštrikcie na vývoz nafty dodávanej do námorných prístavov potrubím, ak výrobca dodáva minimálne polovicu produkcie nafty na domáci trh,“ uviedla podľa Reuters vláda. Rusko vlani vyviezlo takmer 35 miliónov ton nafty. Z toho takmer tri štvrtiny tvorila nafta dodávaná potrubím. Vývoz benzínu v minulom roku predstavoval takmer päť miliónov ton, píše Reuters.

Embargo, ktoré Moskva zaviedla 21. septembra, viedlo k rastu globálnych cien nafty a bezinu a prinútilo niektorých kupcov k hľadaniu alternatívnych zdrojov dodávok. Na ruskej komoditnej burze sa ceny nafty a benzínu po zavedení embarga naopak znížili. To však zatiaľ neviedlo k rovnako výraznému poklesu maloobchodných cien pohonných hmôt v Rusku, napísala agentúra Reuters.

Boj s nedostatok pohonných hmôt

Rusko patrí medzi najväčších producentov ropy na svete, v poslednom období sa však potýka s nedostatkom pohonných hmôt. Ten je podľa analytikov dôsledkom kombinácie negatívnych faktorov, ktoré zahŕňajú údržbárske práce v rafinériách, problémy s infraštruktúrou, rast cien ropy na svetových trhoch a slabý kurz rubľa, ktorý podporuje vývoz pohonných hmôt.

Súčasné problémy s nedostatkom a vysokými cenami pohonných látok majú negatívny vplyv najmä na poľnohospodárov, ktorí teraz zberajú úrodu.

Ruská vláda dnes oznámila, že zvýšila clo na vývoz pohonných hmôt cez sprostredkovateľov na 50 000 rubľov (približne 473 eur) za tonu z doterajších 20 000 (približne 188 eur) rubľov za tonu. „Vláda potláča snahy nakupovať pohonné hmoty v predstihu s cieľom vyviezť ich. A to akonáhle súčasné reštrikcie (zavedené v septembri Moskvou) skončia,“ dodala.

Rusko v dôsledku predtým zavedených reštrikcií zo strany Európskej únie, ktoré boli reakciou na ruský útok na Ukrajinu, presmerovalo vývoz nafty a ďalších pohonných látok do Brazílie, Turecka, niektorých afrických krajín a štátov v oblasti Perzského zálivu. Štáty v Perzskom zálive však majú rozsiahle vlastné rafinérske kapacity. Takže dodávky z Ruska nepoužívajú pre domácu spotrebu, ale reexportujú, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet