Na hlavný obsah

Hamas spustil vojenskú operáciu proti Izraelu, rozpútal rozsiahle raketové útoky. Izrael nariadil mobilizáciu a útočí späť

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav.

Hamas spustil vojenskú operáciu proti Izraelu, rozpútal rozsiahle raketové útoky. Izrael nariadil mobilizáciu a útočí späť
Hnutie Hamas rozpútalo vojenskú operáciu proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu, izraelská armáda následne vyhlásila vojnový stav. Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil v reakcii na rozsiahle raketové útoky z pásma Gazy mobilizáciu záložníkov. Izrael už začal útočiť na ciele v pásme Gazy.

Vodca Muhammad Dajf uviedol, že v sobotu skoro ráno bolo smerom na Izraelské územie vypálených 5000 rakiet. Ide podľa jeho slov o začiatok operácie „Operation Al-Aqsa Storm“. Hamas vyslal do Izraela komandá, ktoré bojujú s policajtmi a vojakmi. 

Izraelské obranné sily (IDF) hlásili, že na územie Izraela preniklo z pásma Gazy viacero ozbrojených Palestínčanov. „Obyvatelia v oblasti okolo pásma Gazy boli požiadaní, aby zostali vo svojich domovoch,“ uviedli IDF na sociálnej sieti X.

Očití svedkovia podľa AFP hlásili streľbu v uliciach. To, ako sa útočníkom z pásma Gazy podarilo prekročiť prísne strážené hranice nebolo bezprostredne známe.

Izraelská záchranná služba Magen David Adom oznámila, že na juhu krajiny prišla o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Agentúra DPA informuje, že raketový útok zasiahol dom v Tel Avive.

Útoku na Izrael sa v reportáži venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet