Na hlavný obsah

Izrael ignoroval varovania pred útokom Hamasu, vyhlásil egyptský spravodajský zdroj

Vysoký počet mŕtvych a pomalá izraelská reakcia na útok poukázali na veľké zlyhanie.

Izrael ignoroval varovania pred útokom Hamasu, vyhlásil egyptský spravodajský zdroj
Škody po zásahu raketou vypálenou z Pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Egypt, ktorý často slúži ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, opakovane hovoril s Izraelčanmi o „veľkej“ hrozbe.

Izraelskí predstavitelia sa ale sústredili na okupovaný Západný breh Jordánu a varovanie ohľadom Pásma Gazy zľahčovali.

Agentúre AP to povedal nemenovaný predstaviteľ egyptských spravodajských služieb v súvislosti s víkendovým útokom palestínskych ozbrojencov práve z Pásma Gazy na izraelské územie, pri ktorom zahynulo vyše 700 Izraelčanov.

Vládu premiéra Benjamina Netanjahua zložili zo stúpencov židovských osadníkov na Západnom brehu, ktorí požadovali bezpečnostné opatrenia v súvislosti s rastúcou vlnou násilia, ktorá sa tam v posledných 18 mesiacoch objavuje.

„Varovali sme ich, že výbuch situácie príde, a to veľmi skoro, a že bude veľký. Ale oni takéto varovania podcenili, „povedal egyptský predstaviteľ. Hovoril pod podmienkou anonymity, pretože nebol oprávnený hovoriť o obsahu citlivých spravodajských rokovaní s médiami.

Vysoký počet mŕtvych a pomalá izraelská reakcia na útok poukázali na veľké zlyhanie izraelských spravodajských služieb. Spochybnili dlhodobý dojem, že na malom, husto osídlenom území, ktoré kontroluje už desiatky rokov, má Izrael všade oči a uši, poznamenala AP.

Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy si od soboty podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA vyžiadali 436 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet