Na hlavný obsah

Na prípravách útoku Hamasu na Izrael sa od augusta podieľali iránske revolučné gardy, tvrdí The Wall Street Journal

Irán to však popiera.

Na prípravách útoku Hamasu na Izrael sa od augusta podieľali iránske revolučné gardy, tvrdí The Wall Street Journal
Izraelčania skúmajú trosky budovy deň po raketovom úroku z pásma Gazy, v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Na prípravách útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael sa od augusta podieľali tiež iránske revolučné gardy, napísal denník The Wall Street Journal (WSJ). O začatí útoku sa podľa neho definitívne rozhodlo pred týždňom na schôdzke v libanonskom Bejrúte.

WSJ to povedali vysoko postavení činitelia Hamasu a libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktorému sa tiež dostáva iránskej podpory. Teherán zapojenie popiera.

Detaily akcie, ktorá si zatiaľ vyžiadala vyše 700 obetí, sa podľa WSJ ladili na viacerých stretnutiach práve v libanonskej metropole. Zúčastnili sa na nich zástupcovia iránskych revolučných gárd, Hamasu, Hizballáhu i ďalších militantných skupín.

Ako denník pripomína, Washington zatiaľ hovorí o tom, že nevidel žiadne priame dôkazy o zapojení Iránu do útoku, ktorý je pre Izrael najhorším za desiatky rokov. Jeden európsky činiteľ ale denníku povedal, že sa o zapojení Teheránu vie.

Irán to však zatiaľ popiera. „Rozhodne Palestínu neochvejne podporujeme, avšak na palestínskej reakcii sa nepodieľame, pretože ju prijíma výlučne samotná Palestína,“ uviedlo vo vyhlásení iránske zastúpenie pri OSN. Podľa agentúry Reuters palestínsky útok tiež označilo za úplne legitímnu obranu proti siedmim desaťročiam okupácie.

Ak by sa zapojenie Iránu potvrdilo, zvýšilo by to podľa WSJ riziko širšieho konfliktu na Blízkom východe. Vysokopostavení izraelskí bezpečnostní predstavitelia totiž už dali najavo, že ak bude Teherán uznaný zodpovedným za smrť Izraelčanov, zasiahne Izrael proti iránskemu vedeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet