Na hlavný obsah

Koalícia so Smerom by bola pre Hlas-SD náročná. Hrozí, že by mu Smer prebral voličov, hovorí politológ

Post premiéra nemusí byť pri rozhodovaní pre Hlas-SD kľúčový, dodáva.

Koalícia so Smerom by bola pre Hlas-SD náročná. Hrozí, že by mu Smer prebral voličov, hovorí politológ
Zľava Peter Pellegrini si podáva ruku s Robertom Ficom. Foto: TASR/Martin Baumann

Pri rozhodovaní Hlasu-SD, do ktorej koalície vstúpi, nemusí byť obsadenie pozície premiéra Petrom Pellegrinim kľúčové. Pre RTVS to povedal politológ Samuel Spáč.

„Myslím si, že rozhodovanie Hlasu-SD nezávisí úplne od tejto otázky. Hlas v prvom rade hľadá zhodu so stranami, ktoré sú mu programovo bližšie. Potom sú tu iné otázky, o ktorých uvažujú. Primárne o tom, ako vytvoriť stabilnú vládu, ktorá bude schopná vládnuť a ktorá vydrží. Druhá otázka je otázka politickej budúcnosti. Vedia, že vládnutie so Smerom môže byť v niečom pre nich náročné, že to vytvára priestor, aby im Smer prebral elektorát, čo sa mu už v minulosti niekoľkokrát pri koaličných partneroch podarilo,“ hovorí Spáč.

V povolebných diskusiách sa okrem pozície premiéra často skloňuje aj to, ktorá strana obsadí post ministra vnútra. Politológ nevidí dôvod, prečo by Hlas-SD mal lipnúť práve na tejto pozícii. „Je jasné, prečo by Smer mal lipnúť na pozícii ministra vnútra,“ dodal.

„Pri zostavovaní vlády je obsadzovanie miest poslednou otázkou, ktorá by sa mala riešiť. Najskôr musí vzniknúť väčšina, na ktorej sa dohodnú, potom nájsť programové zhody a vytvoriť program, až potom sa obsadzujú ministerské kreslá,“ pripomína Spáč.

Debatu o obsadzovaní rezortu vnútra považuje politológ za rušivú. „Hovorí o tom, že existuje medzi politickými stranami zhoda na tom, že ten, kto obsadzuje miesto ministra vnútra, má nejaký dosah na vyšetrovanie. To je absolútne nebezpečné pre dôveru v inštitúcie na Slovensku,“ zdôraznil Spáč.

Vypočujte si ako politológ Samuel Spáč zhodnotil pozíciu KDH v rámci povolebných rokovaní:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko