Na hlavný obsah

Kontroly na hraniciach s Českom budú trvať najmenej desať dní

Opatrenie je účinné, uviedol český premiér.

Kontroly na hraniciach s Českom budú trvať najmenej desať dní
Českí policajti zastavujú osobné motorové vozidlo počas náhodnej kontroly na česko-slovenskej hranici. Foto: TASR/Michal Svítok

Náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom budú trvať najmenej desať dní, potvrdila podľa premiéra Petra Fialu (ODS) na dnešnom zasadnutí česká vláda. Už v stredu (4. 10.), v prvý deň obnovenia kontrol, sa ukazuje, že ide o účinné opatrenie, uviedol Fiala.

Česká Republika krokom zareagovala na rovnaký plán Poľska, krok má zabrániť cestám utečencov z juhovýchodnej Európy. Začiatok dočasných kontrol na slovenských hraniciach od polnoci na stredu oznámilo popri Poľsku a Česku tiež Rakúsko. Dosluhujúca slovenská vláda v stredu oznámila, že od štvrtka (5. 10.) zavedie na desať dní kontroly na hraniciach s Maďarskom.

Kontroly sa v Česku vrátili po roku. Vlani koncom septembra ČR pre prílev migrantov zriadila na slovenských hraniciach stále hraničné kontroly, opatrenie pretrvalo do začiatku tohto februára.

Podľa vicepremiéra a ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) situácia nie je jednoduchá a počty migrantov stúpajú. Aj vďaka spolupráci s ďalšími krajinami sú však čísla výrazne nižšie ako pred rokom, zdôraznil.

Polícia oznámila, že na kontroly nasadí v úvodnej fáze zhruba 130 policajtov predovšetkým z prihraničnej oblasti a pomáhať im budú príslušníci cudzineckej polície a z ďalších krajov.

Sústredí sa na vozidlá vytipované podľa skúseností policajtov s odhaľovaním prevádzačov. Polícia môže skontrolovať kohokoľvek, ministerstvo vnútra preto odporučilo, aby ľudia blízko štátnej hranice pri sebe mali občiansky preukaz alebo pas.

Slovenský premiér Ľudovít Ódor po oznámení susedných krajín o zavedení kontrol na spoločných hraniciach povedal, že migrácia potrebuje európske riešenie a samostatné kroky štátov vyvolajú kaskádový efekt. Bratislava dnes oznámila, že kontroly na desať dní zavedie od štvrtka na hranici s Maďarskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet