Na hlavný obsah

Kritika nominantov Smeru: Najväčším prekvapením pre opozíciu aj odborníkov je Juraj Blanár

Pre opozíciu nie je prijateľný ani Robert Kaliňák.

Kritika nominantov Smeru: Najväčším prekvapením pre opozíciu aj odborníkov je Juraj Blanár
Nominant Smeru-SD na ministra zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: RTVS

Niektorí nominanti na ministrov za stranu Smer-SD sa opozícii ani odborníkom nepozdávajú. Ich mená strana zverejnila až potom, keď prezidentka Zuzana Čaputová verejne potvrdila, že na rozdiel od Rudolfa Huliaka, s inými kandidátmi problém nemá.

Najväčším prekvapením pre opozíciu aj odborníkov je nominácia Juraja Blanára (Smer-SD) na ministra zahraničných vecí. Straníka bez diplomatických skúseností nepovažujú za správnu voľbu.

Reakcie politických predstaviteľov zosumarizovala redakcia RTVS a redaktorka Katarína Wildová:

„Pán Blanár, ktorý naozaj neodporúčal, aby sme podpísali dohodu s Amerikou, lebo by sme boli nejako geopoliticky izolovaní, ako keby nevnímal, že tu za hranicami máme konflikt, kde agresor napadol nezávislý štát,“ povedal zvolený poslanec za SaS Branislav Gröhling.

„Celý čas na Slovensku bola tá tradícia, že tento rezort sa neriadi ideologicky, ale profesionálne. Akosi sme si na to zvykli,“ uviedol zahraničnopolitický analytik a exminister zahraničných vecí Pavol Demeš.

„Smer tvrdí, že naše členstvo v Európskej únii ani v NATO nespochybňuje, no nesmieme si nechať od nich diktovať. Väčšiu pozornosť chce venovať zahraničnému obchodu a investičným príležitostiam,“ myslí si predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

„Zabudnime na predstavu ministerstva ako navoňaného a naškrobeného pracoviska plného kariérnych diplomatov. Zahraničná politika Slovenska nemôže byť ani bruselská ani americká ani ruská. Musí to byť slovenská zahraničná politika pomáhajúca presadzovať slovenské národnoštátne záujmy,“ povedal predseda Smeru Robert Fico.

Podľa politológa katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Erika Láštica však na nižších úrovniach riadenia rezortu stále zostáva profesionálna diplomatická služba. „Podľa mňa je to viac o nejakej komunikácii smerom k voličom a ostatným koaličným parterom, ako by to zásadným spôsobom zmenilo fungovanie slovenskej zahraničnej politiky,“ vysvetlil.

Opozícia neprijala ani nomináciu Roberta Kaliňáka

Pre opozíciu nie je prijateľný ani Robert Kaliňák ako minister obrany. Hnutie OĽANO a priatelia vyzvalo prezidentku, aby jeho vymenovanie zvážila. „Robert Kaliňák bol minister vnútra, keď povedal, že podľa jeho názoru korupcia na najvyšších miestach v slovenskej politike vôbec nie je. Výsledok dnes poznáme, 42 riadne odsúdených ľudí a 130 obvinených a obžalovaných ľudí,“ uviedol predseda OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Odborník na ústavu Radoslav Procházka pripomína, že ak prezidentka nejakého nominanta za ministra vymenuje, automaticky to neznamená, že s jeho nomináciou súhlasí. Podľa ústavy totiž musí mať na nevymenovanie opodstatnený dôvod. „Nie je to výber v tom zmysle, že sa nám páči, kto a čo rozpráva alebo ako vyzerá. O tom rozhodujú voliči,“ vysvetlil Procházka.

Strana KDH ministerských nominantov Smeru hodnotiť nechce. Čaká na programové vyhlásenie novej vlády a jej zámer, čo so Slovenskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko