Na hlavný obsah

Na Zemplíne vyčíňa žltačka. Infikované sú najmä deti, pribúdajú však aj dospelí

V okrese Vranov nad Topľou evidujú takmer 100 prípadov.

Na Zemplíne vyčíňa žltačka. Infikované sú najmä deti, pribúdajú však aj dospelí
Na ilustračnej snímke sanitka. Foto: RTVS

Vo viacerých obciach v okrese Vranov nad Topľou sa šíri vysoko infekčná žltačka. Najviac chorých je vo veku od troch do 15 rokov. Prvých infikovaných hlásia aj medzi dospelými.

K utorku (31. 10.) regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje takmer 100 prípadov hepatitídy typu A vo Vranovskom okrese. Nákaza sa šíri najmä v lokalitách s nízkymi hygienickými štandardmi.

„Momentálne máme aktívne ohniská v deviatich obciach. A to Vechec, Hencovce, Zámutov, Poša, Sedliská, Banské, Soľ, Kamenná poruba. Prvý prípad sa už objavil aj v meste Vranov nad Topľou,“ informovala hygienička RÚVZ Vranov nad Topľou Monika Kurucová.

Nárastu žltačky v Zemplíne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetínová:

Prvý prípad žltačky v tomto okrese zaznamenali 4. septembra v obci Vechec. Regionálny úrad v spolupráci s lekármi a samosprávou už prijíma aj preventívne opatrenia ako zamedziť jej šíreniu.

„V obci Poša evidujeme zhruba 10 prípadov žltačky. Na základe odporúčania regionálneho úradu sme pristúpili k zrušeniu hromadných podujatí v obci. Škola zostáva pre žiakov otvorená, pravidelne tam prebieha dezinfekcia priestorov,“ uviedol starosta obce Poša Peter Matta.

Z Vranova nad Topľou musia cestovať

Keďže mesto Vranov nad Topľou nemá infektologické oddelenie, pacienti, ktorým sa zhoršil stav, musia za zdravotnou starostlivosťou cestovať do prešovskej alebo michalovskej nemocnice.

„Na našom oddelení momentálne máme hospitalizovaných 12 pacientov s vírusom hepatitídy typu A. Tie priebehy sú rôznorodé. Pacient nemusí mať úplne vyjadrené tie príznaky ochorenia, ale máme samozrejme aj ťažké priebehy s výrazným ožltnutím pacienta a s ťažkým priebehom,“ priblížil primár infektológie michalovskej nemocnice Štefan Zamba.

Hygienici a lekári naďalej apelujú na obyvateľov, aby zvážili očkovanie, ktoré je proti žltačke veľmi účinné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny