Na hlavný obsah

NAKA sa zaoberá volebnou korupciou, polícia spracovala viac ako sto podnetov k voľbám. Sťažovať sa môžu aj politické strany

Ústavný súd môže voľby dokonca vyhlásiť za neplatné.

NAKA sa zaoberá volebnou korupciou, polícia spracovala viac ako sto podnetov k voľbám. Sťažovať sa môžu aj politické strany
NAKA vyšetruje podozrenia z volebnej korupcie. Foto: RTVS

Podozrenia na nekalé praktiky počas volieb môžu nespokojní voliči nahlasovať polícii. Národná kriminálna agentúra (NAKA) už niektoré prešetruje. Sťažovať sa na priebeh volieb môžu aj politické strany. Na to, aby sa s podozreniami obrátili na Ústavný súd, im zostáva len niekoľko dní.

NAKA zatiaľ vyšetruje dva podnety volebnej korupcie, ktoré jej ľudia nahlásili. „Z toho v jednej veci pre dva skutky bolo začaté trestné stíhanie za poskytovanie a prijímanie finančného úplatku v súvislosti s voľbou konkrétneho kandidáta na poslanca Národnej rady SR,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Podozreniam z volebnej korupcie sa v reportáži venovala redaktorka RTVS  Emília Tóth Lengyelová:

Ďalších sedem prípadov preveruje. Podnety od verejnosti prichádzali polícii odvtedy, ako boli voľby vyhlásené, aj počas celého volebného dňa. Najčastejšie ľudia nahlasovali podozrenie na volebnú korupciu.

„Dohromady zo zhromažďovania údajov podnetov informácii smerujúcich k nejakým podozreniam, sme spracovali 120 podnetov,“ uviedol viceprezident Policajného zboru SR Damián Imre.

Strany majú na to desať dní

Upozorniť na nezákonný priebeh volieb môžu naďalej aj politické strany. „Politická strana, ktorá sa zúčastnila volieb, ktorej kandidátna listina bola zaregistrovaná a je presvedčená o tom, že voľby prebehli nezákonne alebo neústavne, môže o tom podať návrh na začatie konania na Ústavný súd,“ informuje riaditeľka odb. volieb, referenda a pol. strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

V minulých voľbách tak urobili koalícia PS-SPOLU aj strana Vlasť. Ústavný súd môže voľby vyhlásiť za neplatné, zrušiť napadnutý výsledok volieb, zrušiť rozhodnutie volebnej komisie, návrhu na začatie konania nevyhovieť.

„Ústavný súd aktuálne neeviduje žiadny návrh na začatie konania o ústavnosti a zákonnosti volieb do Národnej rady Slovenskej republiky podaný oprávneným subjektom,“ skonštatovala hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Politické strany musia podozrenia na nezákonné voľby podať na Ústavný súd najneskôr 10 dní po vyhlásení výsledku volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko