Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za chémiu dostala trojica vedcov za výskum kvantových bodiek

Mená laureátov unikli predčasne.

Nobelovu cenu za chémiu dostala trojica vedcov za výskum kvantových bodiek
Laureáti Nobelovej ceny za chémiu: Zľava Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Ekimov. Foto: X/Nobel Prize

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2023 udelili v stredu (4. 10.) americkým chemikom Moungimu Bawendimu a Louisovi Brusovi a rusko-americkému vedcovi Alexejovi Ekimovi za objav a syntézu kvantových bodiek (quantum dots). Oznámila to švédska Kráľovská akadémia vied.

Moungi Bawendi je americký chemik francúzsko-tuniského pôvodu, ktorý pôsobí na Massachusettskej technickej univerzite. Louis Brus je emeritným profesorom na Kolumbijskej univerzite a Ekimov pracuje v spoločnosti Nanocrystals Technology Inc.

Kvantové bodky sú drobné častice z polovodičového materiálu. Sú široko používané pre svoje vlastnosti súvisiace s absorbovaním a uvoľňovaním svetla, čo umožňuje vznik veľmi jasných farieb.

Kvantové bodky sa preto používajú napríklad v LED displejoch, ale aj pri lekárskych zákrokoch na navádzanie chirurgov pri odstraňovaní nádorového tkaniva, uvádzajú agentúry DPA a AP.

 „Tieto drobné častice majú jedinečné vlastnosti a svoje svetlo teraz vyžarujú z televíznych obrazoviek a LED lámp. Katalyzujú chemické reakcie a ich svetlo môže chirurgom osvetliť nádorové tkanivo,“ uviedla akadémia.

Mená unikli predčasne

Svetové médiá v stredu upozornili na to, že mená laureátov Nobelovej ceny za chémiu unikli predčasne. Švédska akadémia totiž v stredu niekoľko hodín pred oficiálnym oznámením poslala švédskym médiám e-mail s tlačovým vyhlásením, v ktorom uviedla mená laureátov.

Podľa predsedu Nobelovej komisie pre chémiu Johana Aqvista však išlo o chybu švédskej Kráľovskej akadémie vied, pretože o laureátoch nebolo v danom čase ešte rozhodnuté, píše agentúra Reuters. Nositeľov totiž oznamujú len niekoľko minút po stretnutí komisie, ktorá o nich rozhodne.

Minulý rok získali Nobelovu cenu za chémiu americkí chemici Carolyn Bertozziová a Karl Barry Sharpless a dánsky chemik Morten Meldal za výskum v oblasti spájania molekúl a bioortogonálnej chémie.

Odovzdávanie tohtoročných Nobelových cien sa začalo v pondelok v kategórii za fyziológiu a medicínu. V utorok boli oznámení laureáti Nobelovej ceny za fyziku.

Vo štvrtok (5. 10.) udelia Nobelovu cenu za literatúru a nositeľa Nobelovej ceny mieru oznámia v piatok (6. 10.). Túto cenu ako jedinú odovzdávajú v nórskej metropole Oslo, nie v Štokholme.

Nobelova cena nesie meno švédskeho vedca a podnikateľa Alfreda Nobela (1833-96). Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia Nobelovej smrti. Okrem pamätnej medaily a diplomu získajú aj finančnú odmenu 11 miliónov švédskych korún (viac než 923.800 eur) z výnosu Nobelovho majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet