Na hlavný obsah

Nominácia Juraja Blanára na post šéfa diplomacie je odklonom od tradície, v Európe však ide o bežnú prax

Na čele tohto ministerstva zvyčajne stál kariérny diplomat.

Nominácia Juraja Blanára na post šéfa diplomacie je odklonom od tradície, v Európe však ide o bežnú prax
Na snímke podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár. Foto: TASR/Pavol Zachar

Mená ministrov, ktorí majú sedieť vo štvrtej vláde Roberta Fica, sú už niekoľko dní známe. Do poslednej chvíle nebolo jasné, kto sa stane šéfom diplomacie. Po viacerých kuloárnych rošádach končí napokon tento post v rukách podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára.

Nastupujúca vláda sa tak odkláňa od dlhoročnej tradície, keď na čele ministerstva stál kariérny diplomat. Odborníci tvrdia, že o post nebol v diplomatickom zbore veľký záujem. Jedným z dôvodov mal byť odlišný prístup sociálnych demokratov v súvislosti s vojenskou pomocou Ukrajine.

Monika Beňová, Oľga Algayerová, Miroslav Lajčák, Marek Eštok a Juraj Blanár – to sú mená, ktoré v uplynulých týždňoch viac či menej skloňovali v kuloároch Smeru-SD ako možných kandidátov na post ministra zahraničných vecí.

Nominácii Juraja Blanára na post šéfa slovenskej diplomacie sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Šéfom slovenskej diplomacie sa napokon stane podpredseda sociálnych demokratov. Juraj Blanár stál v minulosti na čele žilinskej župy, viedol zahraničný výbor a bol podpredsedom parlamentu.

Bývalý minister Pavol Demeš tvrdí, že Fico dôsledne zvažoval, koho na túto pozíciu nominuje. Podľa neho sa hľadal človek, ktorý má k predsedovi Smeru veľmi blízko. „Chcel mať za šéfa diplomacie kohosi, komu úplne dôveruje,“ uviedol.

Podľa Pavla Demeša budú pôsobenie Juraja Blanára ostro sledovať. „Do akej miery bude jeho výkon profesionálny a ako bude vnímaný domácou, ale predovšetkým zahraničnou verejnosťou, pretože ide o organizáciu, ktorá sa nestane súkromnou firmou strany Smer,“ hovorí.

V Európe ide o bežnú prax

Fico nedávno uviedol, že diplomaciu by mal viesť človek, na ktorého politiku nie sú tradiční diplomati zvyknutí. „Potrebujeme šťuku, ktorá možno aj nekonvenčným spôsobom popreháňa starých kaprov v rybníku slovenskej diplomacie. Rybníku, ktorý sa tvári, že je nedotknuteľný a určený len pre elity,“ vyhlásil Fico.

Niekdajší diplomat Peter Weiss pripomína, že Smer sa odkláňa od tradície zavedenej v roku 1998, keď ministerstvo zahraničných vecí viedol vždy kariérny diplomat. Napriek tomu tvrdí, že v Európe ide o bežnú prax a šéfovia diplomacie sú často straníci.

Podľa neho sa štandardní diplomati nehrnuli do štvrtej vlády Roberta Fica – najmä pre jeho predvolebné vyhlásenia.

„Boli to vyhlásenia strany Smer vo volebnej kampani, ktoré sa týkali nášho vzťahu k vojne na Ukrajine, k Rusku. Odznelo niekoľko kontroverzných výrokov. Napokon, strana Smer sa prezentovala aj silným antiamerikanizmom,“ uviedol Weiss.

Podľa neho bude musieť nastupujúci minister Blanár tieto výroky svojim kolegom v zahraničí vysvetľovať. „Veľmi dôležité bude to, ako získa dôveru svojich zahraničných partnerov, pretože najmä v Európskej únii sú vzťahy veľmi neformálne a na vzájomnej dôvere mimoriadne záleží,“ zdôraznil Weiss.

Prezidentka by mohla vymenovať vládu už v stredu (25. 10.), no len v prípade, ak ponúkne trojkoalícia novú nomináciu na post ministra životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál