Na hlavný obsah

Od atentátu na novinárku prešlo 6 rokov: Údajný objednávateľ vraždy sa ešte nepostavil pred súd

Odsúdení boli útočníci a ich komplic.

Od atentátu na novinárku prešlo 6 rokov: Údajný objednávateľ vraždy sa ešte nepostavil pred súd
Na snímke pripomienka zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Foto: RTVS

Pred šiestimi rokmi zavraždili maltskú investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú. Ani po rokoch nie je prípad uzavretý. Hoci niektorí obvinení sa priznali, údajný objednávateľ vraždy sa doposiaľ nepostavil pred súd a trvá na svojej nevine. Na Malte nakrúcal štáb RTVS.

„Krížom cez dolinu, tam hore, môžete vidieť to červené a biele auto. Odtiaľ nás sledovali útočníci,“ hovorí manžel zavraždenej novinárky Peter Caruana Galizia. Bomba nastražená v aute zabila 53-ročnú novinárku pár minút potom čo opustila svoj dom.

Reportáž o atentáte na novinárku pripravil redaktor RTVS Jozef Kubánek:

„Volal mi môj zdroj a povedal Caroline sadni si. A ja mu hovorím prestaň mám veľa práce. On mi hovorí Daphne, Daphne je preč,“ spomína na smutnú udalosť investigatívna novinárka Caroline Muscat.

„A odvtedy, ako hovorí môj synovec, akoby začal plynúť jeden jediný dlhý deň, počas ktorého sa snažíme dosiahnuť spravodlivosť,“ priblížila Corinne Vella, sestra zavraždenej novinárky.

Odsúdení boli zatiaľ útočníci bratia Degiorgiovci a ich komplic Vincent Muscat, ktorí si odpykávajú vysoké tresty za mrežami. Údajný sprostredkovateľ vraždy Melvin Theuma získal za poskytnutie svedectva prezidentskú milosť. Za objednávateľa atentátu označil podnikateľa Yorgena Fenecha. Ten sa ešte v roku 2019 pokúsil z ostrova utiecť na svojej luxusnej jachte. Plán mu nevyšiel, na mori ho zadržala armáda.

„Súd by sa mal začať v januári, februári, dúfame. Veríme, že bude odsúdený a to je všetko čo môžem povedať,“ zhrnul Peter Caruana Galizia. Podľa Caroline Muscat by mal Yorgen Fenech „zaplatiť za to čo urobil, ale sú tu aj vyššie postavené osoby, ktoré doposiaľ neboli vyšetrované“.

Vražda novinárky je spájaná s projektom výstavby tamojšej elektrárne, za ktorou stál práve Yorgen Fenech. Existujú podozrenia, že cez Dubajskú firmu podplácal vtedajších vládnych predstaviteľov. Daphne Galiziová odhalila ich schránkové spoločnosti v Paname a na Novom Zélande, kde údajne končili aj peniaze z Dubaja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet