Na hlavný obsah

Sestra zavraždenej maltskej novinárky pre RTVS: Slováci reagovali na vraždu Kuciaka inak než obyvatelia Malty

Novinárka v čase jej smrti čelila desiatkam žalôb za ohováranie.

Sestra zavraždenej maltskej novinárky pre RTVS: Slováci reagovali na vraždu Kuciaka inak než obyvatelia Malty
Sestra zavraždenej maltskej novinárky. Foto: RTVS

Daphne Caruanová Galiziová písala o prepojeniach medzi politikmi a vplyvnými ľuďmi. Mnohé väčšie kauzy, ktoré sa vyšetrovali a na ktorých pracovala boli nejakým spôsobom prepojené. Povedala to sestra zavraždenej novinárky Corinne Vellová v exkluzívnom rozhovore priamo z Malty pre reláciu Interview :24.

Daphne študovala archeológiu. Podľa jej sestry medzi archeológiou a investigatívnou žurnalistikou existujú isté paralely. „Pôvodne sa venovala maltskej politike, neplánovala vyšetrovať medzinárodné finančné kriminálne prípady,“ povedala Corinne.

Maltská novinárka bola zastrašovaná. Ako povedala jej sestra, dostávala telefonáty, listy, maily a stala sa terčom desaťtisícov ľudí. V čase vraždy čelila desiatkam žalôb za ohováranie.

Corinne priznala, že atentát na jej sestru dominuje nielen v životoch jej rodiny, ale aj krajiny a o prípad je aj medzinárodný záujem. „Tesne po jej smrti vystúpil jej syn na zasadnutí poslancov Európskeho parlamentu a povedal, že toto sa môže opakovať, pokiaľ sa niečo neurobí. O štyri mesiace neskôr boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová,“ skonštatovala.

„Keď bol zavraždený Kuciak, ľudia začali hľadať súvislosti na základe skúseností z oboch našich krajín,“ prezradila sestra zavraždenej novinárky. Povedala, že medzi Maltou a Slovenskom je rozdiel v tom, že na Slovensku boli v uliciach masy ľudí a vynútili si odstúpenie ľudí z vlády, na Malte im to trvalo dva roky.

„Nikdy sa nevzdávajte, nepodliehajte autorite, všetko kriticky vyhodnocujte a skúmajte. Novinári to robia, ale nesmú ostať sami,“ vyhodnotila posolstvo práce Daphne Caruanovej Galiziovej jej sestra Corinne Vellová.

Pozrite si celý exkluzívny rozhovor redaktora RTVS Jozefa Kubánka so sestrou zavraždenej novinárky priamo z Malty:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet