Na hlavný obsah

Postavenie žien v cirkvi, zväzky ľudí rovnakého pohlavia či celibát. Vo Vatikáne budú hovoriť o kontroverzných témach

Po prvý raz v histórii budú na stretnutí hlasovať aj ženy.

Postavenie žien v cirkvi, zväzky ľudí rovnakého pohlavia či celibát. Vo Vatikáne budú hovoriť o kontroverzných témach
Pápež František. Foto: RTVS

Vo Vatikáne sa začína biskupská synoda, teda snem, ktorý rozhodne o budúcnosti cirkvi. Kardináli, biskupi a laici budú hovoriť o viacerých kontroverzných otázkach. Medzi nimi o postavení žien v cirkvi, zväzkoch ľudí rovnakého pohlavia alebo celibátu. Po prvý raz v histórii budú na stretnutí hlasovať aj ženy.

Pápež František sa podľa agentúry AP vo svojom úrade snaží o to, aby sa cirkev otvorila a stala miestom, kde sú všetci vítaní a kňazi veriacich viac počúvajú. Od synody očakáva, že pápežov odkaz upevní aj v cirkevnom učení.

Začínajúcej sa biskupskej synode sa v relácii Akuálne :24 venoval redaktor RTVS Matúš Oparty a Petra Vrablicová:

„Nech je Rímska cirkev pre všetkých príkladom súcitu a nádeje, pričom jej pastieri sú vždy, naozaj vždy, pripravení a ochotní rozdávať Božie odpustenie a milosrdenstvo, ktoré uhasia smäd dnešného ľudstva,“ vyhlásil Svätý Otec.

Podľa pápeža Františka by mohli existovať spôsoby, ako požehnať zväzky osôb rovnakého pohlavia. Takéto požehnania by sa však nemali zamieňať so sviatostným manželstvom. Uvádza sa v liste, ktorý hlava katolíckej cirkvi ešte v júli adresovala piatim kardinálom.

Požehnanie pre homosexuálne páry

Tí pápeža požiadali o odpoveď na niekoľko otázok a vyzvali ho, aby pred blížiacou sa synodou potvrdil učenie týkajúce sa homosexuality. Pápež to však neurobil.

„Musíme primerane rozlíšiť, či existujú formy požehnania, ktoré požaduje jedna alebo viacero osôb, a ktoré neprenášajú mylnú predstavu o manželstve. Pretože keď sa žiada o požehnanie, je to vyjadrenie prosby o pomoc od Boha. Prosby, aby sme mohli žiť lepšie,“ dodal pápež.

Pápežova odpoveď sa považuje za obrat od súčasného oficiálneho stanoviska Vatikánu. Samotný pontifik však kardinálov vyzval, aby sa synody nebáli. V liste zopakoval, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou, ale kritikom pripomenul, že cirkev má byť miesto, kde sú všetci vítaní. A to si vyžaduje lásku, trpezlivosť a pochopenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet