Na hlavný obsah

Obľúbený minerálny prameň je znečistený fekáliami: Deje sa to pravidelne, vinníkmi sú možno chatári

Hygienici upozorňujú ľudí, aby vodu z neho nepili.

Obľúbený minerálny prameň je znečistený fekáliami: Deje sa to pravidelne, vinníkmi sú možno chatári
Červený medokýš pod Pustým hradom vo Zvolene patrí medzi najnavštevovanejšie minerálne pramene v meste. Foto: RTVS

V obľúbenom minerálnom prameni vo Zvolene zistili fekálne znečistenie. Voda z Červeného medokýša prekročila niekoľkonásobne povolenú hranicu. Enviropolícia prípad vyšetruje už od minulého roka. Podľa hygienikov môže znečistenie pochádzať z odpadových vôd miestnych chát.

Červený medokýš pod Pustým hradom vo Zvolene patrí medzi najnavštevovanejšie minerálne pramene v meste. Tento rok už po niekoľkýkrát zaznamenali jeho znečistenie.

„Opakovane sa tam ukazuje najskôr, že voda je vhodná na pitie, po ďalšej analýze sa ukáže, že voda nie je vhodná na pitie. Posledná odobratá vzorka zo septembra ukazuje, že opäť dochádza k znečisteniu tohto prameňa,“ informoval hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

Znečisteniu prameňa vo Zvolene sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Namerané hodnoty prekračujú povolenú hranicu takmer tridsaťnásobne. O tom, že voda nie je vhodná na pitie, mesto informovalo priamo na mieste, na svojich webových stránkach aj sociálnych sieťach.

Pramene pravidelne kontrolujú

Všetky minerálne pramene v meste pravidelne kontroluje aj napriek tomu, že sú vlastníctvom štátu a spadajú pod okresný úrad. Ten v tejto veci podľa vlastných slov nevykonal žiadne kroky.

„Na náš úrad nebol doručený v tejto veci žiadny podnet a o vzniknutej situácii nemáme žiadnu vedomosť. Či je niečo zverejnené na nejakom facebooku, respektíve na nejakom webe, prípadne či je prameň a jeho okolie ohradené, o tom nemáme na našom odbore vedomosť,“ uviedol vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Eduard Bublinec.

Enviropolícia sa prípadom zaoberá už od konca minulého roka a rieši ho ako prečin ohrozovania a poškodzovania životného prostredia.

„Aj napriek prijatým opatreniam a vykonaným úkonom nebolo možné bližšie špecifikovať skutok tak, aby bolo možné začať riešiť trestné stíhanie voči konkrétnej osobe,“ dodala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Hygienici upozorňujú ľudí, aby takúto vodu nepili. Pozor by si mali dávať najmä deti a ľudia s oslabenou imunitou, ktorým by mohla spôsobiť vážne žalúdočné problémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny