Na hlavný obsah

Prekročenie slovensko-poľskej hranice v Tatrách je nelegálne, varujú poľskí pohraničníci. Ľuďom hrozí pokuta

Poliaci predĺžili hraničné kontroly so Slovenskom.

Prekročenie slovensko-poľskej hranice v Tatrách je nelegálne, varujú poľskí pohraničníci. Ľuďom hrozí pokuta
Kontroly na slovensko-poľskej hranici. Foto: RTVS

Poliaci predĺžili hraničné kontroly so Slovenskom o ďalších 20 dní. Úrady oficiálne argumentujú, že kontrolami chcú zabrániť nelegálnej migrácii z balkánskej trasy. Niektorí sa však domnievajú, že toto rozhodnutie prišlo účelovo, tesne pred víkendovými voľbami v Poľsku.

Na tomto hraničnom priechode Čirč-Leluchow kontroluje totožnosť ľudí pohraničná stráž a poľská armáda. Tí sa musia preukázať platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom. Posádky áut na hranici vybavujú priebežne, zdržanie je minimálne.

“V Poľsku teraz v nedeľu (15. 10.) sú voľby, oni sa vyhovárajú na emigrantov, ale ja som tu žiadneho emigranta v živote nevidel,” povedal starosta Čirča Michal Didik.

Kontrolám na slovensko-poľských hraniciach sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melniková:

“Je to veľmi dobré, že predĺžili kontroly na hraniciach, pretože to odrádza všetkých imigrantov,” skonštatoval starosta Leluchowa Robert Mitro.

Podľa poľského ministra vnútra sa kontroly osvedčili, sú účinné a priniesli výsledky. Neželá si, aby nelegálne migračné trasy viedli cez Poľsko. Doplácajú na to Slováci, ktorí sa vyberú do Poľska bez občianskeho preukazu.

“Apelujeme na všetkých Slovákov, aby všetci, ktorí sú v aute, mali so sebou občiansky preukaz,” vyzval starosta Leluchowa.

“Minimálne rodný list alebo pas, lebo vidíme sami, že niektorých vracajú naspäť pre to, že nemajú pri sebe detičky rodný list alebo pas,” dodal starosta Čirča.

V prípade väčších áut, dodávok či nákladných áut do 7,5 tony kontrolujú vodičom aj batožinový priestor. Poľská pohraničná stráž upozorňuje, že prekročenie hranice so Slovenskom v Tatrách je nelegálne. Za toto porušenie môžu udeliť pokutu 500 zlotých (cca 110 eur). 

Takéto kontroly budú trvať na celom slovensko-poľskom pohraničí do 2. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko