Na hlavný obsah

V. Orbán spôsobil Maďarom hanbu, hodnotí tamojšia opozícia premiérovo stretnutie s V. Putinom

Analytik tvrdí, že sa Orbán podriadil propagande Kremľa.

V. Orbán spôsobil Maďarom hanbu, hodnotí tamojšia opozícia premiérovo stretnutie s V. Putinom
Zľava maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hodvábna cesta z ďalekého východu je najznámejšou obchodnou trasou, hovorí sa o nej aj na summite v Číne. Už sa tam stretli aj čínsky a ruský prezident a médiá si všímajú, že to je už 42. raz, čo naznačuje hlboké spojenectvo.

Vladimir Putin mal však aj iné stretnutie, o ktorom sme už informovali v Rádiožurnále – s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Ten spôsobil hanbu Maďarom – takto ostro hodnotí maďarská opozícia ich utorkové (17. 10.) stretnutie. Tieto ohlasy zhŕňa portál spravodajskej televízie ATV.

Orbán sa podriadil propagande Kremľa, mieni politický analytik Kristóf Gáspár, podľa ktorého maďarský premiér chcel posilniť vlastné pozície. Rovnako platí snaha pozdvihnúť samého seba pri jeho stretnutí s čínskym i ruským prezidentom. Z politikov krajín NATO je totiž jediný, kto má takéto vysoké kontakty.

ATV cituje aj maďarské opozičné strany, napríklad Momentum si myslí, že rokovanie s vojnovým zločincom je smiešne. Demokratická koalícia vyjadruje názor, že Orbán posúva Maďarsko na perifériu EÚ a NATO.

Analýza agentúry Political Capital konštatuje, že pre Rusko i Čínu nie je maďarský premiér rovnocenný partner, len využívajú, že Maďarsko je členkou západného spojeneckého systému. A práve smerom k euroatlantickému zväzku má takáto diplomatická akcia príchuť nedobrého odkazu, pretože Orbán ako člen západného spoločenstva nadhodnocuje ruského agresora, alebo aj Čínu.

Napriek tomu Orbánove akcie v Pekingu nebudú mať veľké ohlasy zo strany Únie, pretože tá má pred sebou oveľa vážnejšie problémy, rusko-ukrajinskú či izraelsko-palestínsku vojnu, alebo aj situáciu po poľských voľbách, a z tohto hľadiska stretnutie Orbán-Putin je málo zaujímavé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet