Na hlavný obsah

Vladimir Putin sa stretol s Viktorom Orbánom: So vzťahmi krajín je ruský prezident spokojný

Stretli sa spolu v Číne.

Vladimir Putin sa stretol s Viktorom Orbánom: So vzťahmi krajín je ruský prezident spokojný
Zľava maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Číne vyjadril spokojnosť s úrovňou vzťahov medzi Moskvou a Budapešťou. S odvolaním sa na záznam v ruskej televízii o tom v utorok (17. 10.) informovala agentúra AFP.

Putin a Orbán spolu hovorili tvárou v tvár naposledy 1. februára 2022, teda tri týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Obaja lídri do Pekingu prišli na dvojdňový samit k projektu takzvaného nového Hodvábneho chodníka. Ten má podľa Číny zlepšiť obchodné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou.

„Vzhľadom na súčasné geopolitické podmienky sú možnosti udržiavať kontakty a rozvíjať vzťahy veľmi obmedzené. Je ale uspokojivé, že (Rusko) udržuje vzťahy s mnohými európskymi krajinami a Maďarsko je jednou z nich,“ povedal Putin podľa AFP Orbánovi. Hlava Ruska považuje za „veľmi dôležité mať možnosť výmeny názorov s krajinami Európskej únie“.

Šéf tlačového úradu maďarského premiéra Bertalan Havasi oznámil agentúre Reuters, že Orbán s Putinom rokoval v Číne o dodávkach plynu a ropy a tiež o jadrovej energetike. Na základe zmluvy z roku 2014 stavia ruský energetický gigant Rosatom v Maďarsku jadrovú elektráreň.

Havasi ďalej uviedol, že Orbán zdôraznil, že pre Európu vrátane Maďarska je kľúčové, aby sa skončili sankcie proti Rusku a boje na Ukrajine a aby sa zastavil prílev migrantov. Neoznámil, kto schôdzku v Číne inicioval.

Budapešť udržiava vzťahy s Moskvou

Maďarská vláda napriek ruskej invázii na Ukrajinu ako jediná v Európskej únii udržiava vzťahy s Moskvou, najmä v hospodárskej oblasti.

Dvadsaťsedmička na Rusko v dôsledku vpádu do susednej krajiny uvalila tvrdé sankcie. Tie Budapešť kritizuje. Orbán opakovane vyzval na ich zrušenie.

Maďarsko sa tiež považuje za hlavného potenciálneho odporcu začatia prístupových rozhovorov s Ukrajinou. O tých by mal EÚ rozhodnúť v decembri.

Príchod maďarského premiéra Viktora Orbána na dvojdňový samit k projektu „nového Hodvábneho chodníka“ v Číne:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet